На фронта в Украйна е регистрирано напредване на руските войски край Сватово, Кременная и Авдеевка, както и в района на административната граница на Донецка и Запорожка области. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Руските войски са напреднали северозападно от Сватово на фона на продължаващите наземни атаки по линията Купянск-Сватово. Геолокационни кадри, публикувани на 6 май, показват, че силите на Москва наскоро са се придвижили южно от Новоселовское (северозападно от Сватово).

На 8 май Министерството на отбраната в Москва съобщи, че войските му са превзели Кисловка (северозападно от Сватово).

Руски военен кореспондент твърди, че войските в Кисловка се подготвят за по-нататъшни атаки срещу Степная Новоселовка и Ивановка (и двете северозападно от Сватово и непосредствено северозападно от Кисловка).

Руски блогъри докладват, че войските на Москва са напреднали до покрайнините на Берестовое (северозападно от Сватово), но ISW не разполага с визуално потвърждение на тези твърдения.

Руските войски също са продължили наземните атаки североизточно от Купянск близо до Синковка и северозападно от Сватово близо до Песчани и Стелмаховка.

Силите на Москва са постигнали малък напредък близо до Кременная. Геолокационни кадри, публикувани на 7 и 9 май, показват, че те са напреднали слабо на изток от Ямполевка (западно от Кременная) и на север от Белогоровка (южно от Кременная).

Военен кореспондент на Москва твърди, че руснаците са напреднали на 1,5 километра навътре източно от Новосадовое (северозападно от Кременная), но ISW отново не разполага с визуално потвърждение на това твърдение.

Продължават и наземните атаки северозападно от Кременная близо до Макеевка, Невски и Новолюбовка; южно от Кременная близо до Белогоровка и Серебрянското горско стопанство.

Руски източници твърдят, че украинските сили са атакували петролно депо в окупирания Луганск през нощта на 8 май с ракети ATACMS. Геолокационни кадри, публикувани на 7 май, показват голям пожар в склад за гориво в града.

Руски военен кореспондент твърди, че ударът е повредил няколко резервоара за гориво.

На 8 май руските войски са продължили настъпателните операции в посока Северское (североизточно от Бахмут) и източно от Часов Яр, но фронтовата линия в тази посока не се е променила.