Сторми Даниелс се яви във вторник (7 май) на свидетелската скамейка по делото срещу Доналд Тръмп, като описа пред съдебните заседатели сексуалната среща, която порноактрисата твърди, че е имала през 2006 г. и която е довела до това, че 10 години по-късно й е било платено, за да запази мълчание по време на президентските избори. Показанията й предизвикаха интереса на редица западни медии, сред които ВВС и Associated Press.

Показанията на Даниелс, които са включвали подробен и на моменти нагледен разказ за срещата, която Тръмп отрича, са най-очакваното зрелище в процеса, който се движи между таблоидни елементи и сухи обяснения за водене на документация. Свидетелските показания в съдебната зала на порноактриса, която твърди, че е имала интимна среща с предишния американски президент и предполагаем кандидат на републиканците, се прибавят към дългата поредица от исторически премиери в делото, което вече е наситено с безвкусни твърдения за секс, подкупи и прикриване, пише АР.

Нейните изявления са от централно значение за делото, тъй като през последните седмици на републиканската президентска кампания на Тръмп през 2016 г. тогавашният му адвокат и довереник Майкъл Коен е платил на Даниелс 130 000 долара, за да мълчи за това, което тя твърди, че е била "неудобна и неочаквана сексуална среща с Тръмп" по време на голф излет на знаменитости в езерото Тахо през юли 2006 г. Тръмп не се призна за виновен.

Съдебните заседатели са били втрещени, докато Даниелс е разказвала как първоначалната им среща по време на турнир по голф, на която са обсъждали филмовата индустрия за възрастни, е преминала в "кратка" сексуална среща, която според нея Тръмп е инициирал, след като я е поканил на вечеря и в хотелския си апартамент.

След края на разговора тя е заявила: "Беше ми много трудно да си обуя обувките, защото ръцете ми трепереха толкова силно", е свидетелствала тя.

"Той ми заяви: "О, беше страхотно. Нека се съберем отново, миличка", е продължила Даниелс. "Аз просто исках да си тръгна".

През годините след разкриването на срещата Даниелс се превърна в яростен противник на Тръмп, споделяйки историята си в книга и по телевизията и критикувайки предишния президент с подигравателни и унизителни подмятания. Но не е имало прецедент за събитията от вторник, когато тя се е изправила лице в лице с Тръмп и е била помолена в строга обстановка в съдебната зала да опише преживяванията си пред журито, което преценява дали да осъди за първи път в историята президент на САЩ за тежки престъпления.

Тя се срещнала с Тръмп, защото студиото за филми за възрастни, за което работела по това време, спонсорирало една от дупките на голф игрището. Двамата разговаряли за индустрията за филми за възрастни и за режисьорските й способности.

По-късно, в зоната, известна като "стаята за подаръци", където известните голфъри събират подаръчни торбички и сувенири, Тръмп я споменал като "умната" и я попитал дали иска да отидат на вечеря - е разказвала Даниелс.

Тя е свидетелствала, че е приела поканата на Тръмп, защото е искала да се измъкне от планираната вечеря с колегите си от компанията. Тя е заявила, че тогавашният й пиар е предположил в телефонен разговор, че поканата на Тръмп е добър повод да се откаже от работната вечеря и че от нея "ще излезе страхотна история", която може би ще помогне на кариерата й.

"Какво може да се обърка?", си е припомнила тя думите на пиара.