Миналата седмица американският финансов сектор беше шокиран от фалита на две банки - Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank. Втората бе затворена поради опасения, че поддържането й на повърхността може да застраши цялата система. След тези събития в света започна широка дискусия относно рисковете за банките в другите страни и в понеделник европейските финансови пазари затвориха много по-ниско от обикновено: акциите на финансовите институции паднаха с 5,65% - това е най-големият спад през последната година , пише американското издание Newsweek.

Европейският Stoxx 600 завърши с понижение от 2,34%, германският DAX потъна с 3%, френският CAC 40 загуби 2,9%, британският FTSE 100 загуби 2,6%, а швейцарският Credit Suisse се срина с рекордните 12%. "Има поне една финансова институция в Европа, която исторически е била недостатъчно капитализирана, имала е проблеми с рекапитализацията, може да има... известна експозиция към дългосрочни ценни книжа и нереализирани загуби. Ако нещо се случи с тази институция... ще бъде много по-системно важно - говорим за организации с активи от трилиони долари, а не за 400 милиарда, като SVB ", коментира изтъкнатият икономист Нуриел Рубини, който стана известен с това как успя да предвиди кризата от 2008 г.

"Това е естествено забавяне в процеса на глобалното разпространение на проблема. Ето защо дори в Европа акциите паднаха толкова много, въпреки че нямат нищо общо с конкретния случай“, предупреди Рубини за потенциалния риск от глобална криза. Бившият старши съветник на министъра на финансите в администрацията на Обама също подчерта в интервю за изданието, че групата от малки и средни банки е била най-изложена на риск.

След колапса на SVB Министерството на финансите и Фед побързаха да предприемат редица стъпки за възстановяване на доверието в банковата система на САЩ: президентът Джо Байдън обеща на клиентите на SVB и Signature Bank, че ще имат достъп до парите си и че банковите правила ще бъдат затегнати. В същото време експертите подчертават, че създаването на нова програма за спешно финансиране на банкови структури ще бъде финансирано от данъкоплатците, въпреки че властите твърдят, че гражданите няма да понесат загуби, обобщава Newsweek.