Най-големите икономики в света предлагат огромни субсидии в ожесточена надпревара за спечелване на индустриите на бъдещето. Кои са губещите: всички страни, които не могат да платят, пише The Wall Street Journal.

Новите данъчни кредити за производство на батерии, оборудване за слънчева енергия и други зелени технологии привличат поток от капитали към САЩ. Европейският съюз се опитва да отговори със собствен пакет за подкрепа на зелената енергия. Япония обяви планове за 150 милиарда долара заеми, за да финансира вълна от инвестиции в зелени технологии. Всички те работят, за да станат по-малко зависими от Китай, който има голяма преднина в области, като батерии и минерали за производството им.

Сега някои по-малки играчи изостават. Много от тях са пъргави икономики, които бяха във възход през десетилетията на свободна търговия, но са в неизгодно положение в новата ера на агресивна индустриална политика. Индустриализирани нации като Обединеното кралство и Сингапур нямат мащаба да се конкурират с най-големите икономически блокове в предлагането на субсидии. Развиващите се пазари като Индонезия, които се надяваха да използват природните си ресурси, за да се изкачат по икономическата стълбица, също са застрашени от промяната.

На Intel бяха предложени 11 милиарда долара субсидии от германското правителство за изграждането на два завода за полупроводници, което премиерът Олаф Шолц нарече най-голямата пряка чуждестранна инвестиция в историята на Германия. Обещаното правителствено финансиране е значително повече от годишния бюджет на Министерството на търговията и промишлеността на Сингапур.

САЩ, които предлагат 369 милиарда долара стимули и финансиране за чиста енергия като част от Закона за намаляване на инфлацията, преживяват неочакван приток на чуждестранни инвестиции. Германският производител на автомобили BMW току-що направи копка за нов завод за батерии в Южна Каролина. Южнокорейските фирми Hyundai и LG обявиха завод за батерии на стойност 4,3 милиарда долара в Джорджия. Японската компания Panasonic строи завод в Канзас.

Отслабване на глобализацията

Надпреварата за субсидии бележи стъпка встрани от икономическата интеграция, която в продължение на десетилетия премахваше бариерите пред търговията и инвестициите между страните.

Глобализацията трансформира някога бедни страни като Южна Корея и Тайван във високотехнологични, развити икономики, измъквайки стотици милиони хора от бедността. Западните потребители получиха изобилие от достъпни потребителски стоки и по-висок стандарт на живот. Технологичният напредък и новите идеи за управление също се движеха по-свободно между държавите, заедно със стоките и финансовите ресурси.

Моделът също имаше големи разходи. Някога процъфтяващи общности в САЩ и Западна Европа започнаха да залязват, тъй като работните места в производството се преместиха в Азия или бившите съветски държави. Загрижеността за околната среда нараства като гъба, тъй като световната икономика консумира повече природни ресурси. Някои икономики бяха изправени пред дестабилизиращи пристъпи на изтичане на капитал, тъй като чуждите пари нахлуваха и излизаха.

Развиването на тази глобална интеграция - независимо дали поради причини за националната сигурност, геополитическо съперничество или тревоги по веригата на доставки - идва със свои собствени проблеми, казват икономисти. Особено изложени на риск са по-малките, развиващи се икономики, които се нуждаят от достъп до световните пазари, ако искат да търгуват по пътя си към по-голям просперитет.

"Светът като цяло става все по-затворен и се отвръща от отворената търговия и инвестиции“, казва Дейвид Льовингер, бивш служител на Министерството на финансите на САЩ, който е управляващ директор за нововъзникващите пазари в мениджъра на активи TCW Group. "Европа, САЩ и Китай са в конкуренция за субсидии и губещите в тази конкуренция са по-бедните икономики с по-малко фискални ресурси“.

Западната прегръдка на индустриалната политика може да бъде особено болезнена за страните, които се надяваха да използват приемането на зелени технологии, за да стимулират собственото си икономическо развитие.

Индонезия има амбиции да инвестира изобилните си ресурси от никел във водеща в света индустрия за батерии. Но правилата на САЩ, въведени като част от IRA, отказват субсидии за EV батерии, които съдържат големи количества минерали от страни, които не са американски партньори за свободна търговия. Индонезия е сред тях.

"Имаме всички природни ресурси. Имаме човешки ресурси. И ние сме държава, която е демократична“, заяви Арсяд Расджид, ръководител на Индонезийската търговско-промишлена камара, в интервю. "Моля, не ни затваряйте.“

Победителите

Като лидер в надпреварата за субсидии, САЩ преживяват инвестиционен бум. САЩ са приели около 22% от глобалните преки чуждестранни инвестиции миналата година, което ги прави най-големият получател в света, според данни на ООН. Това е малко по-ниско от 26%, получени през 2021 г., когато глобалните инвестиции се възстановиха след затишие по време на пандемията, но значително по-високо от 13%, получени през 2019 г. Разходите за строителство, свързано с производството, са нараснали със 76% през май в сравнение с година по-рано, до сезонно коригирана годишна ставка от 194 милиарда долара, показват данните на Бюрото за преброяване на населението.

Европейският съюз подготвя свой собствен пакет за подкрепа, облекчавайки ограниченията върху субсидиите, които страните членки могат да предоставят на индустрията. До 2030 г. ЕС иска 40% от ключовите технологии, необходими за зеления преход, да бъдат произведени в блока, включително слънчево оборудване – сектор, който в момента е доминиран от Китай – вятърни турбини и батерии.