В рамките на среща, която ще се проведе тази седмица в Япония, министрите на финансите на страните от Г-7 ще обсъдят как да укрепят допълнително глобалната финансова система на фона на банковата криза, предава Bloomberg.

Министърът на финансите на Япония Шуничи Сузуки допусна, че разпространението на социални медийни услуги и интернет банкиране е отчасти отговорно за неотдавнашните банкови фалити в САЩ.

Страните ще проведат дискусии, като вземат предвид настоящата финансова ситуация, уточни Сузуки пред репортери преди срещата в Ниигата.

През април страните от Г-7 обещаха да бъдат готови да предприемат подходящи мерки за поддържане на стабилността и устойчивостта на световната финансова система.

Изданието Nikkei съобщи по-рано, че министрите от Г-7 ще изложат планове за спиране на т.нар. банково бягство, довело до колапса на Silicon Valley Bank.

Отделно Сузуки изброи различни глобални икономически предизвикателства, които също ще бъдат обсъдени в Ниигата, включително подкрепа за Украйна и дългови проблеми в страните с ниски и средни доходи. Изменението на климата, глобалното здравеопазване и икономическата сигурност също са на дневен ред, допълни министърът.

"Искам тази среща да бъде успешна по отношение на сътрудничеството с други страни“, подчерта той.