За много от големите световни икономики цените се покачват твърде бързо, за да могат политиците да ги държат под контрол, пише The New York Times в материал, представен без редакторска намеса.

По целия свят, от Мелбърн до Маями, хората са притиснати от огромно увеличение на цените на основните стоки. Най-силният скок на инфлацията в много напреднали икономики от години подчертава глобалните двигатели на повишаването на цените, а именно смущенията, причинени от пандемията от коронавирус.

Проблемът е актуален за политиците в много страни, които са изправени пред подобни проблеми. В опит да държат инфлацията под контрол, централните банки бързо повишиха лихвите, за да забавят растежа на икономиките с надеждата да намалят цените. Провалът заплашва с дестабилизиращ период на рязко увеличение на цените. По-високата и по-малко предвидима инфлация ще окаже натиск върху домакинствата и бизнеса, което ще затрудни планирането напред.

Но ако политиците реагират твърде агресивно - наведнъж - може да има болезнено забавяне на глобалния икономически растеж. Това от своя страна ще увеличи риска от тежка рецесия, която ще забави бизнеса и ще остави мнозина без работа. Като се имат предвид потенциалните разходи, политиците не са склонни да прекаляват и да причинят повече щети на икономиките си, отколкото е необходимо за намаляване на инфлацията.

Много централни банки подхождат към дилемата по подобен начин и се фокусират върху борбата с постоянно високите нива на инфлация. Длъжностните лица се опасяват, че без подходящи мерки може да пусне корени и в този случай процесът на "инжектиране" ще бъде още по-болезнен.

Управителите на големите централни банки в Северна Америка, Европа и другаде наскоро заявиха, че очакват по-нататъшни повишения на лихвите, тъй като инфлацията се забавя, но все още надхвърля типичните цели от около 2%.

Федералният резерв на САЩ повиши основния си процент до малко над 5% от почти нула през март 2022 г. и ще го повиши още два пъти преди края на 2023 г. Европейската централна банка, която определя икономическата линия за 20-те страни, които използват еврото, също очаква по-нататъшни повишения на лихвените проценти, които вече са рекордно високи от 2001 г. насам. Bank of England наскоро изненада инвеститорите, като повиши лихвите за 13-ти път до по-високи от очакваното.

В САЩ инфлацията се повиши значително през 2021 г., но спадна по-бързо, отколкото в много европейски страни. Това отчасти се дължи на факта, че последните са по-изложени на последствията от руско-украинския конфликт, който доведе до повишаване на цените на храните и енергията.

Въпреки това, освен тези нестабилни цени, основната инфлация изглежда устойчива в много страни. Това подчертава често срещан проблем, пред който са изправени политиците: стагниращите цени на услугите се покачват много по-бързо, отколкото преди пандемията.

Цените на трудоемките услуги, като здравеопазване и образование, обикновено зависят от растежа на заплатите и цялостната икономика. Накратко, това е типът увеличение на цените, с който централните банки могат да се борят, като повишават лихвите, за да забавят заемите, да ограничат разходите и в крайна сметка да охладят икономиката.

На скорошна среща на централните банкери председателят на Федералния резерв Джеръм Х. Пауъл призна, че няма значителен напредък по отношение на инфлацията в сектора на услугите, включително хотели, ресторанти и банки.