Една от трите големи рейтингови агенции - Fitch Ratings, понижи дългосрочната си оценка на САЩ до AA+ със стабилна перспектива за AAA, се казва в доклад на организацията, публикуван на официалната й интернет страница.

Според агенцията понижението на рейтинга е причинено от очакванията за влошаване на фискалната ситуация в САЩ през следващите три години, високото дългово бреме и продължаващата заплаха от рецесия от страна на системата на Федералния резерв.

Също така сред факторите за спада е "влошаването на управляемостта през последните две десетилетия“, което си пролича от противоречията по въпроса за лимита на държавния дълг.

В специално изявление от Белия дом заявиха, че администрацията на САЩ не е съгласна с решението на Fitch. "Моделът на рейтингите, използван от Fitch, падна при президента Тръмп и след това се подобри при президента Байдън и противоречи на реалността, след като понижава рейтинга на САЩ в момент, когато президентът Байдън постигна най-силното икономическо възстановяване в света“, се казва в изявлението.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън също изрази несъгласие с констатациите на агенцията. "Промяната, обявена от Fitch, е произволна и се основава на остарели данни“, увери американският финансов министър.

На 2 юни Сенатът на САЩ прие законодателство за спиране на горните граници на дълга и на държавните разходи до изборите през 2024 г., избягвайки по този начин първия фалит в историята на страната.