Ръководителите на водещите световни банки са загрижени, че следващата криза във финансовия сектор може да възникне от нарастващата геополитическа несигурност, предава Reuters.

Според председателя и главен изпълнителен директор на Morgan Stanley Джеймс Горман причината за следващата световна финансова криза вероятно ще бъде геополитическа или политическа.

Горман е само един сред повече от дузина международни ръководители, взели участие в срещата на върха за инвестиции на глобалните финансови лидери, организирана от Паричния орган на Хонконг.

"Проблемите с демокрацията в някои части на света са много ясни“, подчерта Горман на събитието, без да привежда допълнителни подробности.

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Шевинг на свой ред подчерта, че пазарите са до голяма степен устойчиви на фона на глобалните събития, но всяко затишие е уязвимо от риска от нови развития.

"Най-големият ми страх е, че ще има нова геополитическа ескалация – и това може да се случи доста бързо. Тогава пазарите всъщност ще загубят спокойствието си в даден момент и тогава ще има събитие на пазара“, обясни Шевинг.

Коментарите идват в момент, в който разгръщащият се конфликт между Израел и Ивицата Газа добавя несигурност към глобалните икономически перспективи, войната между Русия и Украйна се проточва, а напрежението между Китай и САЩ продължава да расте, въпреки усилията за сближаване на лидерите на двете суперсили.

През октомври Международният валутен фонд запази прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2023 г. на 3,0%. Прогнозата за растеж на БВП през 2024 г. е коригирана надолу с 0,1 процентни пункта до 2,9%.

Пиер-Оливие Гуринча, директор на отдела за изследвания на МВФ, отбелязва, че световната икономика продължава да се възстановява от пандемията, руската инвазия в Украйна и кризата с разходите за живот.

В същото време Световната банка смята, че ако военните операции в Близкия Изток се разширят на фона на войната на Израел с групировката ХАМАС, е вероятно значително увеличение на цените на петрола.