Американският предприемач, инвеститор и основател на мултинационалния хедж фонд Citadel Кен Грифин предупреди, че светът е изправен пред безредици и структурни промени, които го тласкат към деглобализация и причиняват по-висока базова инфлация, която може да продължи "десетилетия“, предава Bloomberg.

"Дивидентът на мира очевидно е на финална права“, подчерта Грифин в рамките на форум за икономика в Сингапур, организиран от Bloomberg, припомняйски за войните в Украйна и Близкия Изток.

"Вероятно ще видим по-високи реални проценти и вероятно ще видим по-високи номинални проценти“, отбеляза той, като допълни, че подобна ситуация ще има сериозно отражение върху разходите за финансиране на дефицита на САЩ, който възлиза на 33 трилиона долара.

Грифин добави, че фискалните разходи на САЩ трябва да бъдат въведени в ред, тъй като страната "харчи на правителствено ниво като пиян моряк“.

Освен това той предупреди, че настоящият фискален дефицит е неустойчив. Въпреки че пазарът на труда в страната остава относително силен, потребителите в САЩ осъзнават дълбоко в себе си, че "нещо не е съвсем наред“.

Федералният резерв може да продължи да печата пари, за да избегне фалит, но "икономическите последици биха били опустошителни“, каза той. "В момента, в който започнем да печатаме долари само за да се справим с възможността за неизпълнение на задълженията, икономиката ни ще изпадне в дълбока криза“.

Грифин каза, че войната в Украйна означава, че Европа се бори да се справи с това как поддържа икономиката си, след като е загубила евтиния си източник на енергия.

"В момента има много тенденции, които ни тласкат към деглобализация“,обобщи той.