През 2022 година световното богатство е намаляло за първи път от финансовата криза през 2008 година. Това е заключението в годишния доклад, издаден съвместно от Credit Suisse и UBS, предава американският телевизионен канал FOX Business.

Докладът установява, че общото лично богатство е намаляло с 2,4% до 454,4 трилиона долара, а богатството на възрастен е спаднало с 3,6% до 84 718 долара.

Анализът показва, че голяма част от спада се дължи на поскъпването на щатския долар спрямо няколко други валути и отбеляза, че загубите са силно концентрирани в по-богатите региони, като Северна Америка и Европа, които заедно съставляват по-голямата част от спада с общо 10,9 трилиона долара.

"Голяма част от спада на богатството през 2022 година се дължи на високата инфлация и поскъпването на щатския долар спрямо много други валути“, обяснява икономистът Антъни Шорокс, автор на доклада.

"Финансовите активи допринесоха най-много за спада на богатството, докато нефинансовите активи – предимно недвижими имоти – останаха устойчиви, въпреки бързо нарастващите лихвени проценти. Но относителният принос на финансовите и нефинансовите активи може да се обърне през 2023 година, ако цените на жилищата намалеят в отговор на по-високите лихвени проценти“, предупреждава експертът.

В пазарно отношение САЩ показват най-големи загуби, следвани от Япония, Китай, Канада и Австралия. От друга страна. Русия е отбелязала най-големи печалби миналата година, следвана от Мексико, Индия и Бразилия.

"Развитието на богатството се оказа устойчиво по време на ерата на COVID-19 и нарасна с рекордни темпове през 2021 година. Но инфлацията, нарастващите лихвени проценти и обезценяването на валутата предизвикаха обрат през 2022 година“, допълва на свой ред Нанет Хехлер-Файд’херб, глобален ръководител на икономиката и изследванията в Credit Suisse.

Въпреки че отчете първия спад на глобалното богатство след голямата финансова криза от 2008 година, докладът за глобалното богатство дава оптимистична перспектива за бъдещето, като прогнозира, че глобалното богатство ще нарасне с 38% през следващите пет години.