Потребителите вече трябваше да харчат по-малко. Лихвите се повишават. Инфлацията остава висока. Спестяванията от пандемия са намалели. И пазарът на труда охлажда, пише The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус".

И все пак разходите на домакинствата, основният двигател на икономическия растеж на САЩ, остават стабилни. Американците са похарчили 5,8% повече през август в сравнение с година по-рано, надминавайки инфлацията под 4%. И икономиката на преживяванията процъфтява това лято, като Delta Air Lines отчете рекордни приходи през второто тримесечие, а Ticketmaster продаде над 295 милиона билета за събития през първите шест месеца на 2023 г., което е с близо 18% повече на годишна база.

Икономисти и финансови консултанти казват, че потребителите поставят краткосрочните нужди и цели над дългосрочните и това е нормално. Все пак този момент е различен, казват те.

Трудният жилищен пазар кара повече потребители да отписват нещо, за което са спестявали в миналото, докато пандемията показа нестабилността на всички дългосрочни планове, свързани със здравето, работата или ежедневния живот. Така че те харчат за преживявания, които се случват веднъж в живота, защото се притесняват, че може да не успеят да ги направят по-късно.

"Това не е изпълнено със съжаление, внезапно решение“, казва Майкъл Лирш, който ръководи екип от съветници като ръководител на съвета в Wells Fargo. "То е точно обратното, правиш това, което в бъдеще би съжалявал, че не си направил“.

Лирш предупреждава, че е твърде рано да се каже дали вълната от разходи е мимолетен момент или ново нормално. А потребителите остават разочаровани от инфлацията, тъй като цените на много стоки остават значително по-високи, отколкото преди няколко години.

Иби Хюсеин, който работи в маркетинга на фирма за финансови комуникации, казва, че апартаментът в Бруклин, Ню Йорк, който той и годеницата му наемат за 3000 долара на месец, би струвал един милион долара, за да се купи. При сегашните ставки това означава около 5000 долара на месец след авансово плащане от 200 000 долара, без да се включват данъци върху имуществото. "И дори не е толкова хубав апартамент“.

Така че, вместо да спести за първоначална вноска, кактое очаквал, след като навършва 30 години и се сгодява през изминалата година, той отваря портфейла.

Първо купува билет за турнето на Тейлър Суифт Eras Tour за 00 и след това похарчва 00 за пътуване за ергенско парти до Ибиса, Испания.

"Може и просто да се наслаждавам на това, което имам сега“, казва той.

Бум на пътуванията

Ally Bank, чиято онлайн платформа започна да позволява на клиентите да създават кофи за спестявания за различни цели през 2020 г., казва, че потребителите създават около един и половина пъти повече кофи, ориентирани към изживяване, като пътувания и "забавни фондове“, в сравнение с тези, свързани с по-дълги срочно планиране.

Линдзи и Даръл Брадшоу задлъжняха по кредитна карта, за да финансират ваканция на Мауи миналата пролет. Двойката резервира пътуването само няколко седмици, след като 37-годишната Линдзи напусна работата си, за да се грижи на пълен работен ден за техния 8-годишен син, който има специални нужди.

"Нямахме парите и си казахме "Нека все пак да направим това“, казва Даръл Брадшоу, 39-годишен общ работник в Сиатъл.

Пътуването струва около 10 000 долара, включително три самолетни билета за 1000 долара в последната минута, 10 нощувки в 4-звезден курорт за 385 долара на вечер и няколко официални вечери.

Въпреки че семейството решава да анулира абонаменти и да намали храненето навън, за да компенсира сметката, те казват, че не съжаляват – особено след като са успели да видят Лахайна само няколко месеца преди да бъде унищожена от смъртоносни горски пожари.

Страховете от променящия се климат карат някои хора да се опитват да видят места, преди да са изчезнали. В месечно проучване на Deloitte сред 19 000 глобални потребители изменението на климата е единствената тема сред 19 различни опасения, за които респондентите съобщават, че се чувстват значително по-притеснени през последната година.

Джош Ричнър казва, че е намалил значително вноските си за пенсиониране, за да си позволи пътуване през страната, което включва круиз по Аляска на стойност 7000 долара, за да може семейството му да види ледените шапки, които се топят с бързи темпове.

"Никога преди не съм харчил толкова много за пътуване“, казва 35-годишният мъж, който посочва, че прахосването е било мотивирано и от пандемията и опасенията за здравето.

Преди около шест месеца Ричнър и съпругата му решават да продадат дома си в Кълъмбъс, Охайо, за да пътуват из страната с двете си малки деца. Работейки за Националния правен център, адвокатска кантора, която помага на потребителите да разрешат дългове, той знае потенциалните последици от това да живееш по начин, който дава приоритет на настоящето. Но той не се притеснява.

"Просто стигнах до момента, в който нещото, за което говорихме, може би ще го направим някой ден, ще го направим сега“, казва той. "Повече няма да се тревожа за пари. Просто нямам такива“.

Луксозни покупки

Потребителите може да не са в състояние да продължат да прахосват вечно. Трудовите стачки и изплащането на студентски заем могат да накарат хората да се охладят. Повишаването на цените на бензина също може да възпре пътуванията.

За тези, които изучават разходите обаче, устойчивостта до този момент е изненада.

В изследването на разходите на домакинствата на Федералния резерв на Ню Йорк от август домакинствата съобщават, че харчат 5,5% повече от миналата година. Делът на домакинствата, които са казали, че са направили поне една голяма покупка през предходните четири месеца, се е увеличил до 64% от 57%, което е най-високото ниво от август 2015 г.

"Обикновено във време, когато имате по-висока инфлация, но също така и по-високи лихвени проценти, не очаквате разходите да се задържат толкова добре“, казва Уилбърт ван дер Клаув, съветник по икономически изследвания за домакинствата и публичната политика във Фед.

Вместо да насочат всичките си дребни пари в жилищна или пенсионна сметка, Кандис и Жасмин Кели създадоха фонд, след като присъстваха на последователни погребения преди няколко месеца. Двойката добавя няколкостотин долара от заплатите си всеки месец във фонда, който са използвали, за да опитат луксозни менюта за дегустация на ресторанти и да купят на Жасмин нейната мечтана дизайнерска чанта.

Вместо да чакат да се забавляват, когато се пенсионират, Кандис, 26-годишен управленски анализатор в Шарлот, Северна Каролина, казва, че двойката се опитва да направи обратното. Те искат да се наслаждават на парите си, докато са млади - дори ако това означава да работят по-дълго.

"Всички правила, които съществуват около парите и начина на живот, са просто неща, измислени от хората, така че ние играем различна игра и честно казано мисля, че се забавляваме повече“, казва Кандис.