Всички сдружения имат тримесечен срок да съобразят наименованието си с новите разпоредби, а тези, които не го направят, ще бъдат заличени от Централния регистър на Република Северна Македония с решение на министъра на правосъдието, който е длъжен да вземе решение за прекратяване в четиримесечен срок след влизане в сила на закона, пише скопското издание "Слободен печат“.

Българските културни клубове "Ванче Михайлов" в Битоля и "Цар Борис III" в Охрид имат три месеца да сменят "скандалните си и неприемливи“, както ги определя медията, имена или след четири месеца ще бъдат ликвидирани с решение на министъра на правосъдието. Във вторник с 67 гласа парламентът прие по съкратена процедура измененията и допълненията в Закона за сдруженията и фондациите, чиято цел, както казаха депутатите, е да не се повтарят предишни примери за регистрация на сдружения и клубове, които предизвикват разногласия и осигуряват правна защита на конституционния ред на държавата.

Промените бяха предложени миналия месец от парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ, а депутатите от СДСМ дадоха подкрепата си, което е един от редките примери през последните години, когато и правителство, и опозиция са единодушни в парламента. По време на обществената дискусия ДСИ не коментира законовите промени, а снощи министърът на външните работи Буяр Османи заяви в телевизионно участие, че този закон не трябва да важи със задна дата и трябва да обхваща само нови сдружения, а съществуващите трябва да не се ликвидират. Но за македонските партии е недопустимо да има клубове в страната с имената на "фашистките колаборационисти от Втората световна война“, затова вчера без обсъждане, само с обяснения на депутатите Рашела Мизрахи от ВМРО-ДПМНЕ и Соня Мираковска от СДСМ, предложението беше гласувано.

Заличават "Ванче Михайлов“ и "цар Борис III“ до март

Отсега нататък е забранено да се създава организация, ако програмата и целите са насочени, наред с други неща, към подкрепа, насърчаване и одобрение на "фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх. Имена, фамилии, прякори, псевдоними, съкращения и инициали на лица, които на каквато и да е основа с расова, религиозна, национална, етническа и друга нетърпимост, нетолерантност, омраза, геноцид, изтребление, като и чрез разпространяване или подпомагане на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх“.

Съгласие за използване на имена на исторически личности ще дава министърът на правосъдието след предварително получено положително становище на Комисията за използване на имената на исторически личности, която той ще формира. Комисията ще има петима членове, по един от министерствата на правосъдието и културата, един от Института за национална история и двама от МАНУ.

Преходните разпоредби гласят, че всички сдружения имат тримесечен срок да съгласуват наименованието си с новите разпоредби, а тези, които не го направят, се заличават от Централния регистър с решение на министъра на правосъдието, който е длъжен да направи решение за прекратяване в четиримесечен срок от влизане в сила на закона.

В България пък тече ликвидация на дружеството, открило Македонския културен клуб "Никола Вапцаров“ в Благоевград, но според председателя на клуба Атанас Мазнев прекратяването на дружеството не означава, че клубът ще бъде затворен. Мазнев обясни, че процесът е стартиран от българската прокуратура малко след основаването на сдружението през 2019 г., а присъдата на първа инстанция за закриване е постановена през 2020 г. Но, допълва той, клуб "Никола Вапцаров" ще продължи да функционира, защото няма нищо общо с организацията.

"Клубът е създаден от македонци от Пиринска Македония, а дружеството е на нашата група, тук, от Благоевград, и няма нищо общо с функционирането на клуба“, казва Мазнев.

По-рано кметът на Благоевград Илко Стоянов заяви, че македонският клуб е нелегитимен, защото не отговаря на териториалните закони и е просто офис, в който се събират хора на частни начала. Мазнев казва, че по същество твърдението на кмета е правилно.

"Искаха той да им свърши мръсната работа и да забрани клуба, да ни пречи на работата. Но човекът застана от правилната страна на закона“, обяснява той.

Мазнев съобщава, че "македонците“ в Благоевград вече са започнали процедура за създаване на ново сдружение.

Междувременно забранената партия ОМО "Илинден Пирин" отговори остро на министър Османи, който заяви, че откриването на македонския клуб в Благоевград е дейност, финансирана от съмнителни източници, след което ще се създадат проблеми на хората, които са част от тези клубове и това предизвика верижна реакция и там, и тук. Османи каза още, че политиците, които са отишли ​​в Благоевград "да ловят определени политически точки, трябва да се запитат как ще се оправдаят сега и как ще обяснят на македонците там защо е ликвидирано тяхното сдружение".

"Много е тъжно, че Македония се ръководи от толкова зле информиран министър. Г-н Османи, следващия път поне ни се обадете, за да имаме точна информация, за да не изпадате в ситуации като сегашната. Дружеството за защита на основните човешки права не е забранено след откриването на клуба, нито в следствие на това, че на откриването му идват ваши политически опоненти. Обществото беше дерегистрирано три седмици по-рано, само Върховният съд не уведоми членовете си, а процесът на дерегистрация започна през 2019 г. Не си спомняме да сте реагирали на това. Забраната на дружеството няма нищо общо с това, което говорите и с хората, които за разлика от вас са дошли да подкрепят. Те не само нямат вина, напротив, идването им тук беше силна морална подкрепа за македонците, повече отколкото Република Македония направи през последните 30 години, но разбира се не включваме това, което направи вашето правителство тук, защото това дори не може да се сравни с нула. Дошлите няма нужда да се оправдават пред нас, трябва да обясните на македонския народ защо не сте дошли“, пише между другото в обръщението на ОМО "Илинден Пирин" на Османи.

Те призовават Османи да докаже, че наистина е загрижен за "македонците“ в България и като истински министър на външните работи да отговори на България за нарушаването на техните права.

На откриването на клуба в неделя в Благоевград присъстваха лидерите на ВМРО-ДПМНЕ и Левицата Християн Мицкоски и Димитър Апасиев.