САЩ се притесняват, че лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун може да извърши някои "смъртоносни действия" срещу Южна Корея през следващите месеци, съобщава New York Times, като се позовава на неназовани американски служители.

Според събеседниците на изданието, неотдавнашната по-остра реторика на Ким Чен Ун е част от поредица от провокации и трябва да се приеме сериозно.

Докато американски служители не виждат непосредствен риск от пълномащабна война на Корейския полуостров, Ким може например да обстреля с артилерия южнокорейските позиции, както направи през 2010 г. Военен персонал от двете страни загина, както и цивилни на юг, но и двете страни скоро прекратиха огъня.

По-агресивната позиция на Ким стана очевидна след поредица от изстрелвания на крилати ракети, тестове на нови оръжия и отхвърляне на идеята за мирно обединение с Южна Корея.

Освен това, както добавят американски служители, Ким Чен Ун е "вдъхновяващ" за задълбочаване на сътрудничеството с Русия.

В същото време американските агенции все още не виждат признаци, че КНДР се готви за голяма война, по-специално поради решението да прехвърли артилерийски боеприпаси и балистични ракети на Руската федерация.

Според едино от официалните лица "лидер, който планира голяма военна операция, ще складира ракети и артилерийски снаряди".

По-рано медиите съобщиха, че европейски и американски официални лица са притеснени от възможното увеличаване на доставките на севернокорейски ракети и боеприпаси за Русия.

Русия засили сътрудничеството със Северна Корея след пълномащабното нахлуване в Украйна през 2022 г. САЩ и Украйна съобщават, че Пхенян е предал на Москва артилерийски снаряди  и  балистични ракети, които вече са били използвани за атаки срещу украински градове.

САЩ заявиха, че естеството на заплахата за сигурността, представлявана от Северна Корея,  може да се промени драстично  през следващото десетилетие в резултат на сътрудничеството им с Русия.

Руският външен министър Сергей Лавров обвини САЩ, Южна Корея и Япония, че подготвят война срещу Северна Корея, предаде Associated Press по-рано.