Кремъл е дал зелена светлина за размразяване на активите на режима на Ким Чен Ун и вероятно помага на своя международно изолиран азиатски съюзник да получи достъп до международни банкови мрежи, нарушавайки санкциите на ООН и САЩ за извършване на забранени ядрени опити, пише New York Times, позовавайки се на служители на американското разузнаване.

Москва е освободила девет от 30-те милиона долара на Северна Корея, депозирани в руска финансова институция. Според разузнаването Пхенян ще използва тези средства за закупуване на суров петрол. 

Освен това е разкрито, че севернокорейска компания наскоро е открила руска банкова сметка, което предполага, че Москва може да помага на Пхенян да заобиколи санкциите на ООН, които забраняват на финансовите институции да правят бизнес със Северна Корея. Смята се, че новата банкова сметка е открита в Южна Осетия, самопровъзгласила се независима държава в кавказкия регион с тесни връзки с Русия, според американски служители, информирани за чувствителната разузнавателна информация.