Северна Корея проведе тестове на подводна ядрена оръжейна система в знак на протест срещу съвместните военни учения тази седмица между Южна Корея, САЩ и Япония, предава Reuters.

Тестът на системата Haeil-5-23, името, което Северна Корея е дала на своите безпилотни апарати за подводна атака, които имат способности да носят ядрени снарди, е бил извършен във водите край източното крайбрежие на страната.

Представител на Пхенян, чието име не се уточнява, обвини САЩ, Южна Корея и Япония, че проявяват "лудост“ с военните учения, като им отправи предупреждения за "катастрофални последици“.

Военноморските сили на трите страни проведоха тридневни редовни учения съвместно с американския самолетоносач Carl Winson като част от усилията за подобряване на отговора на новите ядрени и ракетни заплахи на Пхенян.

"Позицията на нашата армия в противодействието на подводните ядрени оръжия е допълнително подобрена и нейните различни морски и подводни дейности ще продължат да възпират враждебните военни маневри на военноморските сили на САЩ и техните съюзници“, се казва в изявление на Министерството на отбраната на КНДР, цитирано от агенцията.