Разузнавателните служби на САЩ са установили, че руският президент Владимир Путин "вероятно не е наредил опозиционният политик Алексей Навални да бъде убит в арктически затворнически лагер през февруари", пише Wall Street Journal, като се позовава на източници от разузнаването.

47-годишният Навални беше най-яростният вътрешен критик на Путин. Неговите съюзници, обявени от властите за екстремисти, обвиниха Путин, че е поръчал убийството му, и заявиха, че ще предоставят доказателства в подкрепа на твърдението си.

Кремъл отрича да има държавно участие.

Миналия месец Путин нарече смъртта на Навални "тъжна" и заяви, че е бил готов да предаде хвърления в затвора политик на Запада при размяна на затворници, при условие че "Навални никога не се завърне в Русия".

Съюзниците на Навални заявиха, че такива преговори са били в ход.

The Journal, позовавайки се на неназовани лица, запознати с въпроса, са заявили, че разузнавателните служби на САЩ са стигнали до заключението, че Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит през февруари.

В статията се посочва, че Вашингтон не е освободил руския лидер от цялостната отговорност за смъртта на Навални, тъй като опозиционният политик е бил обект на преследване от страна на руските власти в продължение на години, вкаран е в затвора по обвинения, които според Запада са политически мотивирани, и е бил отровен през 2020 г. с нервнопаралитично вещество.

Кремъл отрича да е замесен в отравянето през 2020 г.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в събота, че е видял доклада на Journal, който според него съдържа "празни спекулации".

"Видях материала, не бих могъл да кажа, че това е висококачествен материал, който заслужава внимание", е коментирал Песков пред репортери, запитан по въпроса.

Reuters посочва в коментар към статията на Journal, че не може да провери независимо доклада, в който се цитират източници, според които констатацията е "широко приета в разузнавателната общност и споделена от няколко агенции, включително Централното разузнавателно управление, Службата на директора на националното разузнаване и разузнавателния отдел на Държавния департамент".