Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че има законното право да унищожи Южна Корея, заплашвайки отново съседа си, след като елиминира концепцията за мирно обединение от националната политика на своята държава по-рано тази година, пише Bloomberg.

Съобщава се, че Ким е казал по време на посещение в Министерството на отбраната и отбелязване на годишнината от основаването на армията, че "марионетките“ в Южна Корея са отхвърлили усилията на Пхенян да сътрудничи и се стремят да погълнат своя съсед.

Следователно, заяви той, правилно е Южна Корея да се нарече "главен враг“ и въз основа на тази законност "тя може да бъде атакувана и унищожена по всяко време“, цитира КЦНА думите му.

Ден по-рано държавната агенция на КНДР съобщи, че парламентът на Северна Корея е отменил законите за икономическо сътрудничество с Южна Корея, вбивайки още по-дълбок клин между съседите. От началото на годината Ким Чен Ун засили кампанията си за натиск върху Южна Корея, тествайки крилати ракети, използвайки заплашителна реторика срещу Сеул и разрушавайки паметник в Пхенян, символизиращ надеждите за обединение.