Севернокорейският лидер Ким Чен Ун инспектира работата на основните военни заводи в страната и направи няколко заплашителни изявления срещу Южна Корея, по-специално като увери, че в случай на конфронтация ще я превърне в пепел, предава Централната телеграфна агенция на Корея (ЦТАК).

Съобщава се, че Ким Чен Ун е посетил военни фабрики за два дни - 8 и 9 януари - и е "изразил голямо задоволство", че те "безупречно изпълняват плана за оборудване на съвременни големи формирования и основни ракетни единици с най-новите оръжия“.

Но в същото време лидерът на КНДР подчерта, че е необходимо "постоянно активно да се ускорява безмилостното увеличаване на производителността“ и да се произвеждат повече оръжия и военна техника.

Според Ким Чен Ун "трябва да установим икономическа и организационна работа и управление на производството, за да превърнем тази година в година, в която ще настъпят големи промени в ускоряването на подготовката на страната за война“.

В речите си той описва Република Корея като "най-враждебната държава за КНДР“, която "за дълго време, около 80 години, лудо се придържаше само към злата конфронтация, за да свали нашата власт и режим“.

Според Ким Чен Ун, ако Южна Корея се опита да използва въоръжени сили срещу КНДР или да застраши "суверенитета и сигурността на КНДР“, той "без колебание ще използва целия арсенал от налични средства и сили, за да превърне напълно Републиката Корея в пепел".

"Имаме такава воля, сила и способности и със сигурност ще ги разширим и укрепим в бъдеще“, уверява севернокорейският лидер.