Северна Корея се готви да изстреля разузнавателен сателит, но няма признаци това да се случи скоро. Това обяви официалният представител на Комитета на началник-щабовете на Въоръжените сили на Република Корея Ли Сон Чжун, предава ТАСС.

"Въпреки че продължава да се записва активност в подготовката за следващото изстрелване на военен разузнавателен сателит на Северна Корея, няма признаци, че това ще се случи скоро“, обяви той по време на брифинг. "Трудно е да се предвиди кога [ще се случи изстрелването], но ние следим отблизо свързаната с това дейност“, добави той.

По-рано министърът на националната отбрана на Южна Корея Шин Уон Сик предположи, че Пхенян може да изведе сателит в орбита през април, ако характеристиките на устройството бъдат подобрени. На 14 април южнокорейската агенция Yonhap, позовавайки се на източници, съобщи, че САЩ и Южна Корея считат за възможно изстрелването в рамките на седмица преди 21 април. Предполагаше се, че изстрелването може да бъде насрочено за априлските празници: Деня на слънцето на 15 април или Деня на създаването на Корейската народна армия на 25 април.

На 21 ноември 2023 година Северна Корея изстреля първия си разузнавателен спътник Mulligyong-1. Първият разузнавателен сателит на Южна Корея бе изстрелян на 1 декември с ракета Falcon 9 от база на космическите сили на САЩ в Калифорния. Второто такова южнокорейско устройство бе изстреляно на 8 април.