Путин отправя ужасяващо предупреждение към Запада, докато руска изложба показва пленено военно оборудване на НАТО, пише Daily Express.

Владимир Путин отправи провокативно послание към Запада, само дни след като САЩ и Обединеното кралство се съгласиха да изпратят още милиарди военна помощ на Украйна.

Служители на Владимир Путин поставят последните щрихи на публична изложба на пленени оръжия на НАТО в Москва. Военното оборудване включва британски превозни средства, германски танкове и американски артилерийски оръжия, всички заловени в безупречно състояние от продължаващата война в Украйна.

Руснаците ще могат да разгледат десетки заловени военни съоръжения на площад в Москва по време на едномесечната изложба. Изложбата се описва като празник на успеха на Русия "срещу украинските бойци и техните западни поддръжници".

Руското министерство на отбраната съобщи, че в московския Парк на победата ще бъдат изложени над 30 единици военна техника, произведени в Австралия, Австрия, Обединеното кралство, САЩ, Турция, Украйна, Франция, Финландия, Чешката република, Словакия, Швеция и Южна Африка.

Сред пленените "трофеи" са британската бронирана машина Husky TSV, американската бойна машина на пехотата Bradley, шведската бойна машина на пехотата CV90 и френската бронирана машина AMX-10 RC.

Освен оборудването, в изложбата ще бъдат представени и украински "бойни документи, карти и идеологическа литература".

Паркът на победата е музей на открито, посветен на поражението на нацистка Германия по време на Втората световна война, известна в Русия като Великата отечествена война.

Изложбата ще се проведе успоредно с парада на Червения площад в Москва по случай Деня на победата на 9 май в чест на победата срещу нацистите.

"Изложбата на НАТО" се разглежда като подигравка от страна на Владимир Путин към Запада, само няколко дни след като САЩ и Обединеното кралство се съгласиха да изпратят още милиарди под формата на военна помощ.

По-рано тази седмица премиерът на Великобритания Риши Сунак обеща най-големия в историята на Обединеното кралство пакет от военна помощ за Украйна.

Обединеното кралство планира да изпрати 400 превозни средства, над 1600 ракети, 4 млн. боеприпаси, 60 лодки, както и допълнителни 500 млн. лири (1.15 милиарда лева) за военно финансиране, с което общата сума ще достигне 3 млрд. лири стерлинги през тази финансова година.

САЩ обявиха, че ще предоставят 6 милиарда дългосрочна военна помощ на Украйна, включително така търсените боеприпаси за системата за противовъздушна отбрана Patriot.

Междувременно американски военни разкриха, че Украйна е отстранила американските танкове Abrams M1A1, тъй като руските безпилотни самолети могат да ги открият и да предприемат атаки.

Пет от 31-те танка Abrams, които САЩ изпратиха през януари 2023 г., вече са унищожени при руски атаки.