Северна Корея съобщи, че е тествала крилати ракети със "супер големи" бойни глави и нов тип противовъздушна ракета, пише Sky News.

Тези тестове са проведени в момент, когато според анализаторите зенитно-ракетните технологии са област, в която Северна Корея може да се възползва от задълбочаване на военното си сътрудничество с Русия. Двете страни се обединяват пред лицето на собствената си ескалираща конфронтация със САЩ.

Информацията за тестовете идва ден след като армията на Южна Корея заяви, че е засякла изстрелването на няколко крилати ракети от Северна Корея във водите край западното й крайбрежие.

В същото време официалната централна новинарска агенция на Северна Корея не уточнява броя на тестваните ракети или подробностите за тяхната работа, но отбелязва, че крилатите ракети са имали "извънгабаритни" бойни глави и са били тествани като част от "нормалните дейности" на страната за военно развитие и те не засяга сигурността на своите съседи.

Крилатите ракети са сред нарастващата колекция от оръжия на Северна Корея, предназначени да победят регионалната противоракетна отбрана. Те допълват огромния набор от балистични ракети на страната, включително оръжия с голям обсег, насочени към континенталните територии на Съединени щати".

Sky News припомня, че през януари Северна Корея проведе две изпитания на нова крилата ракета, предназначена за изстрелване от подводници, което лидерът Ким Чен Ун нарече "значителна стъпка към целта си за създаване на флот с ядрено въоръжение".

Северна Корея също тества крилата ракета с голям обсег, която тя описва като способна да носи ядрени оръжия и способна на обхват до 1240 мили, което потенциално поставя военните бази на САЩ в Япония в обсег. Тестът на крилата ракета последва изстрелването на нова ракета със среден обсег на 14 януари, което подчертава усилията на Северна Корея да разработи оръжия, които биха могли да се насочат към бази на САЩ в Тихия океан, включително военния център на Гуам.

Дългосрочната цел на севернокорейския лидер Ким Чен Ун е да накара САЩ да приемат идеята за Северна Корея като ядрена сила и да договорят отстъпки в сигурността и "засилване на облекчаването на санкциите".