Органите за наблюдение на санкциите на ООН разследват десетки предполагаеми кибератаки на Северна Корея, които са осигурили на Пхенян три милиарда долара за по-нататъшно развитие на програмата й за ядрени оръжия, предава Reuters.

"Северна Корея продължи да нарушава санкциите на Съвета за сигурност. Тя продължи да разработва ядрени оръжия и да произвежда делящи се ядрени материали, въпреки че последният известен ядрен опит беше проведен през 2017 година“, обясни групата от независими наблюдатели на санкциите пред комитет на Съвета за сигурност на ООН.

Съгласно представените данни Пхенян е продължил да изстрелва балистични ракети, извел е сателит в орбита и е добавил към арсенала си "подводница за тактическо ядрено нападение“.

15-членният Съвет за сигурност на ООН отдавна е забранил на Северна Корея да провежда ядрени опити и да изстрелва балистични ракети. От 2006 година страната е обект на санкции на ООН, които Съветът многократно засилва в опит да спре финансирането на разработването на оръжия за масово унищожение (ОМУ).

"Панелът разследва 58 предполагаеми севернокорейски кибератаки срещу компании, свързани с криптовалута, между 2017 година и 2023 година, оценени на приблизително три милиарда долара, които според съобщенията са помогнали за финансирането на разработването на севернокорейско оръжие за масово унищожение“, пишат наблюдателите.

Севернокорейските хакерски групи под контрола на главната агенция за разузнаване на Пхенян, продължават да извършват голям брой кибератаки, алармират експертите.

"Тенденциите включват севернокорейски атаки срещу отбранителни компании и вериги за доставки, както и нарастващо споделяне на инфраструктура и инструменти“, се казва в доклада на наблюдателите.