От 2021 година Александър Лукашенко непрекъснато се появява публично с бял шпиц на име Умка. По този начин той "явно иска да отклони вниманието от откраднатите избори и бруталното потискане на опозицията в страната му“, уверен е военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке.

Журналистът смята, че появата на Умка на парада на Червения площад в Москва по повод Деня на победата преследва същите цели.

"Нямаше достатъчно високопоставени чуждестранни гости, времето беше хладно. Ето защо руската държавна пропаганда не се поколеба да направи животно главен гост на събитието“, пише Рьопке. "Той трябваше да заеме място в краката на диктатора, за да се любува на помпозния парад на Путин. Умка не изглеждаше съвсем щастлив сред падащите снежинки и при температури близки до нулата. Въпреки това може да бъде запомнен от международната аудитория много повече, отколкото същите стари фрази на шефа на Кремъл Владимир Путин и послушните аплодисменти на неговия верен васал Александър Лукашенко“, обобщава германският експерт.