Уволненията във висшия състав на Въоръжените сили на Украйна продължават. Президентът Володимир Зеленски освободи от длъжност командващия Силите за специални операции Сергей Лупанчук, пише Reuters. Това е втора промяна на този пест в рамките на шест месеца.

Уволнението на полковник Сергей Лупанчук и назначаването на бригаден генерал Александър Трепак на негово място беше обявено в два указа на уебсайта на президента, които не дадоха обяснение за този ход.

От 2014 г. Трепак участва активно в боевете в Източна Украйна срещу подкрепяните от Русия сепаратисти. Той водеше операцията за отблъскване на руското нападение на летището в Донецк, една от най-големите битки тогава.

Веригата на командване на украинската армия беше променена на различни нива от февруари, когато Зеленски смени главнокомандващия ВСУ Валерий Залужний с тогавашния командир на Сухопътните сили Александър Сирски в голямо разтърсване.

По това време Зеленски обясни, че ново военно ръководство поема контрола над въоръжените сили и обеща да "рестартира“ системата, като назначи опитни командири, които разбират ежедневните нужди на войските.

Разтърсването дойде в несигурен момент за Украйна, когато руските войски започнаха да напредват на изток, възползвайки се от недостига на украинска жива сила на фронта, както и от намаляващите запаси от артилерийски снаряди.

Специалните сили нямат публичен профил, но се смята, че са участвали в най-амбициозните операции на Украйна в контролирани от Русия райони и по-специално полуостров Крим.