Първият поставен на човек мозъчен имплант на компанията на милиардера Илон Мъск Neuralink се повреди, след като няколко нишки, записващи невронна активност, се изтеглиха от мозъка, разкри в сряда стартъпът, цитиран от американското издание The Hill.

Нишките се изтеглиха в седмиците след операцията в края на януари, която постави хардуера на Neuralink в мозъка на 29-годишния Ноланд Арбо, обясняват от компанията в публикация в блог.

Това е намалило броя на ефективните електроди и способността на Арбо, квадриплегик, да контролира компютърен курсор с мозъка си.

"В отговор на тази промяна модифицирахме алгоритъма за запис, за да бъде по-чувствителен към сигналите на невронната популация, подобрихме техниките за превеждане на тези сигнали в движения на курсора и подобрихме потребителския интерфейс“, отбелязват още от Neuralink.

Според компанията, корекциите са довели до "бързо и устойчиво подобрение“ в битове в секунда, мярка за скорост и точност на контрола на курсора, надминавайки първоначалната производителност на Арбо.

Въпреки че проблемът не изглежда да представлява риск за безопасността на приемника, според съобщенията Neuralink е пуснал идеята за премахване на импланта му.

Компанията също така е уверила Администрацията по храните и лекарствата, че вярва, че има решение за проблема, възникнал с импланта на Арбо.

Имплантът е поставен преди малко повече от 100 дни. В публикацията в блога компанията рекламира способността на Арбо да играе онлайн компютърни игри, да сърфира в интернет, да предава на живо и да използва други приложения "всичко чрез контролиране на курсора с ума си“.