Руските сили ще навлязат в сърцето на Украйна, ако успеят да превземат фронтовия град Часов Яр и по-широкия регион на Донбас, предупреди украински губернатор.

Вадим Филашкин, губернатор на Донецка област, заяви пред Sky News, че войниците на неговата страна няма да позволят това да се случи и ще направят "всичко възможно – и невъзможно“, за да отблъснат руските войски.

По думите му, войските на Владимир Путин се опитват да пробият отбранителните линии в Източна Украйна, като ежедневно в региона се изстрелват между 1500 и 2500 артилерийски изстрела и въздушни удари.

На въпрос каква е опасността за Украйна и света, ако целият Донбас попадне под контрола на Русия, Филашкин отговори: "Врагът ще продължи напред. Ако, не дай си Боже, това се случи, врагът ще настъпи още по-дълбоко, в сърцето на нашата страна.Ние няма да позволим това и ще направим всичко възможно – и невъзможно – да задържим врага тук, в района на Донецк и да възстановим границите до тези от 1991 г.“

По думите на губернатора, около 2500 цивилни само в неговия регион са били убити и почти 5000 ранени, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г.

"Думи, които да опишат целия гняв, който изпитваме, вероятно все още не са измислени“, добави той.

Както отбелязва телевизионният канал, Филашкин говори близо до гигантски украински флаг, който се вее над парк в град Краматорск, главният административен център на района и жизненоважна военна крепост.

Краматорск - заедно с други източни градове като Константиновка и Славянск - биха били изложени на риск от много по-голяма бомбардировка, ако руските сили превземат Часов Яр. Изгодната позиция на града, на върха на хълм, би поставила по-голяма площ в обсега на руската артилерия.

Голяма част от града лежи в руини.

В сюжет на Sky News, скрит в цъфтяща ивица на няколко мили от края на Часов Яр, малък украински екип с дронове от 22-ра бригада на украинските въоръжени сили наблюдава дима от руски въздушни удари, издигащ се над града в сряда.

Командирът на звеното - който даде позивната си като "Стив" - каза, че руските атаки се засилват всяка седмица през последните три до четири месеца, тъй като Москва се опитва да се възползва от забавянето на снабдяването на украинските позиции със западни оръжия.