В реч от Червения площад в Москва по повод Деня на победата, държавният глава на Руската федерация Владимир Путин отново заплаши Запада с ядрено оръжие, отбелязва британският вестник Financial Times.

"Няма да позволим на никого да ни заплашва. Нашите стратегически сили са винаги нащрек“, цитира изданието думите на руския президент.

От редакцията отбелязват, че военният парад в Москва завърши с три пускови установки на междуконтинентални балистични ракети РС-24 "Ярс“, за които Русия твърди, че могат да поразят всяка цел по света.

В същото време в комуникацията с командирите си Путин донякъде омаловажава значението на тактическите ядрени учения, които бяха обявени по-рано след редица изявления на западни лидери за засилване на подкрепата за Украйна: "Тук няма нищо необичайно, това е планирано работа“, увери той.

Но в същото време Путин подчерта, че цялото икономическо и социално развитие на Русия сега зависи от успеха на бойните действия в Украйна: "Това е ключовата връзка в момента“.

Отделно FT посочва, че военният парад в Москва е показал наяве загубите на руската армия във войната в Украйна.

"Единственият танк в парада бе Т-34, съветската бронирана машина от ерата на Втората световна война, която традиционно го открива. Според февруарски доклад на Международния институт за стратегически изследвания Русия е загубила повече от 3000 танка по време на войната, толкова, колкото е имала преди инвазията“, подчертава вестникът.