На 22 май руските войски са продължили настъплението си в района на населеното място Липци в Харковска област, но промени на фронтовата линия не са настъпили. В рамките на град Волчанск ситуацията остава динамична: и руснаците, и украинците постигат малък напредък. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Руски военни блогери твърдят, че войските на Москва са постигнали малък напредък при Липци и край Зеленое, въпреки че ISW не намери потвърждение на тази информация.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец докладва, че руското военно командване изтегля части от 7-и мотострелкови полк от настъпателни операции край Липци за почивка и възстановяване. Той отбеляза, че руските войски са увеличили числеността на групировката войски "Север“ до около 40 000 души и че значителна част от нея остава в резерв в Белгородска и Курска области.

Геолокационни кадри, публикувани на 22 май, показват, че руските войски са постигнали малък напредък във Волчанск. Допълнителни записи демонстрират, че украинските сили са изтласкали руски части от няколко къщи и са постигнали малък напредък в североизточната част на града. Бойната обстановка в населеното място е динамична.

Говорителят на украинското подразделение, действащо на Харковско направление, увери, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) контролират по-голямата част от Волчанск.