Германският канцлер Олаф Шолц е заявил, че не изключва възможността да разговаря с руския президент Владимир Путин. Шолц е заявил това в интервю за ARD.

Според Шолц той е разговарял с Путин преди и след началото на войната в украйна. "Аз… винаги съм казвал, че ще го направя отново, но за това е нужен подходящият момент – трябва да има тема за обсъждане, за да има смисъл", е заявил Шолц, отговаряйки на въпроса на водещия дали канцлерът мисли за контактува отново с руския лидер.

"Но подобни преговори имат смисъл само ако има нещо конкретно за обсъждане. Това е причината, поради която не съм разговарял с него от дълго време. Но не искам да има усещането, че това е изключено", е добавил Шолц.

Олаф Шолц смята, че в бъдеще Русия ще трябва да участва в конференцията за Украйна.

"Това е правилно", е заявил Шолц, отговаряйки на въпрос дали ще подкрепи участието на Русия в следващата конференция за Украйна.

"На тази конференция (в Швейцария) ще бъде положена основата, за да можем наистина да продължим да говорим както за света, така и за темите, които ще се обсъждат сега... това са много въпроси, които са важни, като например как децата, депортирани от Русия, могат да бъдат върнати обратно, също как да се гарантира, че няма военни атаки срещу атомни централи... има и въпроси за износа на зърно и други теми, които играят роля, но големият въпрос, разбира се, е как да се постигне честен и справедлив мир... и следователно в бъдеще, разбира се, че в крайна сметка трябва да има конференция или преговори за примирие, които са подходящи за Украйна, и след това ще бъде важно Русия също да участва в тях", е коментирал канцлерът.