В Брюксел приключи двудневна среща на върха на Съвета на Европейския съюз, на която беше взето дългоочакваното решение - да започнат преговори за присъединяване на Босна и Херцеговина към ЕС. Но властите на Грузия, кандидат за членство, нарекоха подобна стъпка "несправедлива". В крайна сметка Тбилиси, според тях, го заслужава много повече, пише тбилисският проект SOVA.

Осем години след като Сараево подаде молба за членство в ЕС, лидерите на ЕС дадоха зелена светлина за започване на преговори. Преди няколко дни Европейската комисия обяви, че е постигнат значителен напредък в привеждането на Босна и Херцеговина в съответствие с нормите, ценностите и външната политика на блока.

"Вашето място е в нашето европейско семейство", обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Решението за Босна и Херцеговина показва, че Брюксел продължава да се придържа към политиката си на отворени врати, и това, изглежда, трябва да вдъхнови останалите кандидати за членство.

Но присъдата на ЕС удари по егото на упраяляващата партия "Грузинска мечта", която смята, че Тбилиси заслужава това място повече от всеки друг, допълват от SOVA.

Председателят на парламента Шалва Папуашвили този път влезе в ролята на критик на ЕС. Той заяви, че според всички обективни оценки, включително оценката на самата Европейска комисия, Грузия е лидер в сравнение със страните, с които са започнали преговори.

"Към днешна дата има решения по отношение на Украйна, Молдова и Босна и Херцеговина, което още веднъж показва тяхната несправедливост. Грузия, която е лидер в сравнение с трите държави по абсолютно всички параметри, е потисната. Тази несправедливост от страна на Европейския съюз е много жалка. Тя още веднъж показва, че за съжаление решенията не се основават на заслуги. Надявам се, че тази година ЕС най-накрая ще вземе справедливо решение за Грузия", заявява Папуашвили.

"Това беше политическо решение и имаше своите причини. Основната причина беше желанието да се дестабилизира страната, да се настроят хората срещу правителството. И имаше много просто послание: ето ви, грузинци, добър народ, вие заслужавате статут, но вашето правителство... Това е толкова мръсна целенасочена кампания", заявява Каха Каладзе.

След срещата на върха миналата седмица лидерите на ЕС публикуваха заключение, в което призоваха Грузия да продължи напред по отношение на неизпълнените приоритетни реформи. Опозицията обвинява "Грузинска мечта", че продължава да се съпротивлява на деолигархизацията, съдебните и избирателните реформи и борбата с корупцията.

На 14 декември лидерите на ЕС подкрепиха препоръката на Европейската комисия да предостави на Грузия статут на кандидат за присъединяване към ЕС, но в момента Грузия изостава от други страни и няма решение за съгласие за започване на преговори за присъединяване.