Действията на Тирана по случая на Фреди Белери, етническият грък, избран за кмет на Химаре в Южна Албания, са се отразили неблагоприятно на двустранните отношения с Гърция, заяви премиерът на южната ни съседка Кириакос Мицотакис пред Skai TV в интервю във вторник.

"Изразихме силните си резерви относно факта, че не му беше позволено да положи клетва, докато беше в ареста, и дали това беше справедлив процес. Ще продължим да настояваме, че няма окончателно решение, а решение на първа инстанция“, заяви Мицотакис, потвърждавайки по същество задънената улица, възникнала между Атина и Тирана след решението на първа инстанция за осъждането на Белери миналата седмица от албанското правосъдие за купуване на гласове.

Неговите коментари повториха условията, поставени от Гърция, за да могат преговорите за присъединяване на Албания към ЕС да протекат без проблеми – а именно Белери да може да положи клетва независимо от изхода на процеса и да бъде спазена презумпцията му за невинност.

"Начинът, по който Албания управлява този въпрос, повлия негативно на отношенията с Гърция и това не е нещо, което искаме“, добави Мицотакис, подчертавайки, че все още се надява "този въпрос да бъде разрешен“.

Мицотакис по същество намекна, че Атина очаква жест на добра воля от албанска страна дори на втора инстанция, тъй като антикорупционният съд ще трябва да се произнесе по обжалването на първоинстанционното решение на Белери.

Смята се, че донякъде мекият тон, използван от Мицотакис, се дължи на агресивната тактика на албанския премиер Еди Рама, който преди няколко дни заклейми предполагаемите опити от чужбина за влияние върху албанската съдебна система.

"Албанската съдебна система е тази, която решава всеки въпрос на територията. Господинът [има предвид Белери] е албански гражданин... звучи тревожно да чуем гласове, коментиращи на чужди езици решенията на албанските съдилища“, заяви Рама в неделя.