Във вторник Европейската комисия ще обяви, че Босна и Херцеговина трябва да започне преговори за присъединяване към ЕС, което ще проправи пътя към окончателното членство на страната в блока, пише европейската редакция на Politico.

ЕС предостави на Босна и Херцеговина статут на страна кандидатка през декември 2022 г. Сега Европейската комисия ще даде положителна препоръка за започване на официални преговори за присъединяване, двама служители на ЕС и един дипломат на ЕС са заявили това пред Politico.

Украйна и Молдова също са на път да направят още една стъпка напред в процеса на разширяване.

Във вторник (12 март) Европейската комисия ще предложи т.нар. преговорни рамки, които определят насоките и основните принципи за преговорите им за присъединяване. След това страните от ЕС ще трябва да обсъдят тези текстове. Дипломати и служители на ЕС предупреждават, че е малко вероятно да се постигне споразумение между 27-те европейски столици, което е необходимо за официалното започване на преговорите, преди европейските избори през юни.

За някои страни от ЕС, включително Австрия, е жизненоважно напредъкът по Украйна и Молдова да върви ръка за ръка с напредъка по бъдещото присъединяване на Босна и Херцеговина.

Следващата стъпка сега е лидерите на ЕС да обсъдят препоръката за Босна и Херцеговина на срещата си в Брюксел следващата седмица.

В навечерието на съобщението външните министри на Австрия, Италия и Германия пътуваха до Сараево миналата седмица в подкрепа на започването на преговори за присъединяване.

На съвместна пресконференция с германския министър на външните работи Аналена Баербок миналата седмица босненският ѝ колега Елмедин Конакович изрази надежда, че няма да има "по-нататъшно разочарование", като добави, че е "изключително важно" да се има предвид "какво ще се случи, ако Босна и Херцеговина не продължи по европейския си път".

Европейската комисия също така трябваше да представи документ за това как блокът да се подготви вътрешно за бъдещото разширяване, особено за това как да поеме разрушена от войната страна с над 40 млн. души население като Украйна. Но този документ, който първоначално беше планиран за 27 февруари, сега се отлага за 20 март, според последната програма на Европейската комисия, видяна от европейската медия.