ЕС призовава за ускоряване на присъединяването на Западните Балкани към блока, се посочва в последния проект на декларацията за срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 13 декември, пише Tanjug.

"Европейският съюз призовава за ускоряване на процеса на присъединяване на Западните Балкани към блока и изисква от Белград и Прищина да постигнат бърз напредък в нормализирането на отношенията и да изпълнят изцяло, без допълнителни забавяния или предварителни условия, постигнатите споразумения, в т.ч. споразумението за пътя към нормализиране на отношенията и приложението към него", се посочва в проекта.

Проектодекларацията, която Генералният секретариат на Съвета на ЕС е изпратил на Комитета на постоянните представители и до който сръбската медия е имала достъп, призовава за пълно привеждане в съответствие с външната политика и политиката на сигурност на ЕС и отбелязва, че ЕС бързо ще разгледа представените предложения в Плана за растеж за подобряване на икономическата интеграция на Западните Балкани с ЕС.

В проекта се посочва, че ЕС продължава да подкрепя изцяло усилията на върховния представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел и специалния пратеник на ЕС за диалога Белград-Прищина и други регионални въпроси на Западните Балкани Мирослав Лайчак.