Първата военновъздушна база на НАТО на Западните Балкани е открита в Албания, се посочва в пессъобщение на Северноатлантическия алианс.

"В понеделник (4 март 2024 г.) Албания официално откри военновъздушната база "Куцова", превръщайки я в най-съвременен център за бъдещи въздушни операции на НАТО и ще подпомага логистиката, въздушните операции, обучението и ученията на Алианса. НАТО финансира надграждането на базата с около 50 милиона евро.", се посочва в съобщението.

Базата се намира на 80 километра южно от Тирана, в квартал "Берат", на мястото на старо военно летище в град Кучова. Строителството е в ход от 2019 г.

"Военновъздушната база ще служи като важен въздушен център на НАТО", заяви изпълняващият длъжността говорител Дилън Уайт. "Преустройството на авиобазата в Кучова е стратегическа инвестиция и показва, че НАТО продължава да засилва присъствието си в Западните Балкани - район от стратегическо значение за Алианса."

На официалното откриване в понеделник присъстваха албанският президент Байрам Бегай, министър-председателят Еди Рама, председателят на Скупщината Линдита Никола, министърът на отбраната Нико Пелеши и началникът на отбраната генерал-майор Арбен Кинджи. На церемонията говориха и италианският министър на отбраната Гуидо Кросето, турският генерал-лейтенант Гьоксел Кахя и други високопоставени служители. От страна на НАТО се включиха командирът на Обединения център за въздушни операции Торехон генерал-лейтенант Хуан Пабло Санчес де Лара и генералният мениджър на Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване (NSPA) Стейси Къмингс.