Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че не смята, че е възможно Охридското споразумение като цяло да бъде включено в преговорната Глава 35 на ЕС, защото де факто това ще затвори вратата за Сърбия, предаде Тanjug.

Така Вучич отговори на въпрос на журналисти дали подобно предложение ще попречи на Сърбия или е зелена светлина за формирането на Съюза на сръбските общини.

По-рано сръбските медии съобщиха, че Европейският съюз ще поиска от Европейската комисия да включи задължения от споразумението (от Охрид) по пътя към нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово в преговорите за членство между Белград и Брюксел.

Вучич напомни, че има неща, които Сърбия иска да приложи от споразумението, като добави, че е заявил ясно на френския президент Емануел Маркон и германския канцлер Олаф Солац и "на всички останали това безброй пъти" както и какво е "абсолютно невъзможно да бъде прието от Сърбия".

"Ако включите членството на Косово в ООН, като част от глава 35, тогава за нас е ясно, че не искате Сърбия в ЕС. Не вярвам, че това е възможно и просто мисля, че такова решение няма да бъде направени", заяви Вучич.

"И в икономически и енергиен смисъл ние сме достатъчно готови не само да отворим преговорни глави, но след определен период или кратък период да затворим тези глави, но от ЕС добавиха, че това зависи, разбира се, от преговорите с Прищина", добави Вучич.

Сръбският президент подчерта, "че е важно Сърбия да бъде на европейския път и да изпраща добри послания в това отношение, но също така е важно хората да видят, че страната и икономиката ни се справят добре. И правим неща, които Европейският съюз подкрепя, но това всъщност зависи и от политически критерии, а те винаги са свързани с Косово".

През март 2023 г. в Охрид Сърбия и Косово преговаряха с посредничеството на Жозеп Борел и специалния представител на Съединените щати за Западните Балкани Габриел Ескобар. Споразумението предвиждаше Сърбия да признае косовските паспорти, регистрационни табели и митнически документи, което до тогава не беше направила. Косово от своя страна се задължи институционално да гарантира правата на етническите сърби в страната. Сред нещата, които Александър Вучич отказа да признае е и членството на Косово в ООН.