Унгарският премиер Виктор Орбан е заявил, че ако Европейският съвет включи Брюкселското и Охридското споразумения в преговорната рамка, въпреки че Сърбия се противопоставя, Белград винаги може да разчита на Унгария. Орбан е коментирал в интервю за Тanjug въпроси за предстоящата среща в Брюксел във формат ЕС-Западни Балкани.

"Това е много сложен въпрос и Сърбия винаги може да разчита на Унгария" е заявил Виктор Орбан. Той е допълнил още, че настоящата ситуация в Косово е много сложен въпрос:

"Това, което забелязвам през последните няколко години е, че вие, сърбите, постоянно сте изправени пред провокации. И можете да реагирате добре, а може и да не осъзнавате провокацията, но каквато и да е реакцията ви, не забравяйте, че отправната точка е провокация". 

"Имаме малцинства в много страни и знаем как мнозинството може да провокира малцинството. Така че разбираме модела, как това се случва на дадена територия. Това е причината да подкрепяме сръбското малцинство, живеещо в Косово. Готов съм да направя каквото мога", е коментирал унгарският премиер. 

"Дори ние претърпяхме някои загуби в последните сблъсъци между местни групи. Но независимо от това, ние все още сме много подкрепящи. Това е първото нещо. Второ, смятам, че е добре вашата дипломация да настоява и да се опира на международното право, защото то е на ваша страна. И този въпрос не може да бъде решен без приемането му", е подчертал Орбан.

"Освен това не забравяйте, че има пет държави в Европейския съюз, които не са приели статута на Косово. Така че това е отворен въпрос", е заявил той.

"Трябва да преговаряме за това. Що се отнася до това дали имаме или не шанс да сключим сделка, не съм достатъчно добър пророк, за да отговоря на този въпрос. Но знам, че трябва да направим всичко възможно, за да намерим най-накрая решение", е допълнил Виктор Орбан.