Европейската комисия приветства споразумението на Европейския парламент и Европейския съвет за създаването на Фонд за реформи и растеж за Западните Балкани, като заявява, че фондът представлява "безпрецедентно предложение, с което страните от региона ще могат да се възползват от предимствата на членството в ЕС още преди присъединяването", предава Tanjug.

"Фондът ще предостави увеличена финансова помощ в замяна на социално-икономически и фундаментални реформи, определени в амбициозните програми за реформи, изготвени от партньори от Западните Балкани", се посочва в изявление на ЕК.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е подчертала, че разширяването е "ключов геостратегически приоритет".

"Искаме да доближим Западните Балкани до нашия съюз. Договорената мярка от 6 милиарда евро (11.88 милиарда лева) е ключова стъпка в тази посока. Комбинирайки увеличена финансова помощ и реформи, това ще ускори напредъка на нашите партньори от Западните Балкани по пътя им към ЕС преди присъединяването, ще насърчи икономическото им сближаване и ще ги интегрира по-добре в нашия единен пазар", е заявила Фон дер Лайен.

Съгласно споразумението фондът ще обхване периода от 2024 г. до 2027 г. и се очаква да предостави на партньорите от ЕС в Западните Балкани до два милиарда евро безвъзмездни средства и четири милиарда евро заеми, които ще допълнят съществуващия Инструмент за предварителен Помощ за присъединяване и значително увеличена финансова помощ за региона, се допълва още в съобщението.

Целта на фонда е да подкрепи партньорите на ЕС от Западните Балкани при осъществяването на реформи, свързани с ЕС, както и да стимулира икономическото им сближаване с ЕС въз основа на дневните редове за реформи на блока. Освен това фондът трябва да помогне и за хармонизирането на страните партньори по отношение на ценностите, законите, правилата, стандартите, политиките и практиките на ЕС с цел бъдещо членство в ЕС.