Безредиците от последните седмици и продължаващите от много години бунтове сериозно накърниха имиджа на Франция на международната арена, превръщайки я в "болния човек“ на Европа и Съвета за сигурност на ООН, коментира бившият ръководител (2002-2008 г.) на Генералната дирекция на външното разузнаване на Франция (DGSE) Пиер Брошан в интервю за вестник Le Figaro.

"Заедно с моите бивши колеги посветихме живота си на защитата и популяризирането на имиджа на Франция в света. Това е сизифова работа: успехите се постигат с векове, а паденията се случват за няколко дни и дори часове“, коментира Брошан, който в миналото е ръководил и френските дипломатически мисии в Унгария и Израел.

По думите му огромните щети върху репутацията са нанесени преди всичко от отмяната на международни събития поради размириците в страната. За първи път това се случи в края на март, когато посещението на новия крал на Великобритания Чарлз III бе отложено заради протести срещу пенсионната реформа, а вторият път през юли, когато френският президент Еманюел Макрон отмени посещение в Германия заради погромите, започнали след убийството от полицай на 17-годишен шофьор от алжирски произход в парижкото предградие Нантер. Видеозаписи от безредиците, циркулиращи онлайн, само влошиха ситуацията.

"Най-добронамерените гледат със съжаление към страна, която някога е била велика, но която сега смятат за нищо повече от авангардна лаборатория за лудост на европейските мигранти. Други в Полша и Унгария ликуват. Аз представлявах страната ни в Будапеща и колко пъти съм чувал: "Виждаме предварително вредите, които неевропейската имиграция нанася във вашата страна, и ние със сигурност не искаме да ви подражаваме“, сподели Брошан.

"Отсега нататък в очите на целия свят ние се превърнахме в "болния човек“ на континента, Съвета за сигурност на ООН, Г-7 и Г-20“, каза бившият ръководител на DGSE, използвайки израз, приписван на руския император Николай I, за Османската империя преди началото на Кримската война от 1853-1856 г.