От 1 септември влизат в сила няколко декрета на френското правителство, приети като част от пенсионната реформа, предизвикала масови протести и стачки. Една от основните промени ще бъде повишаването на възрастта за пенсиониране, припомнят местните медии.

От днес минималната възраст за пенсиониране в страната ще бъде не 62 години, а 62 години и 3 месеца. Властите възнамеряват да увеличават този праг с три месеца всяка година, за да доведат тази цифра до 64 години до 2030 година. Промените ще засегнат както "активни държавни служители“ (пожарникари, медицински сестри), така и "свръхактивни държавни служители“ (полицаи, ръководители на полети, пазачи в затвори). Те все още могат да се пенсионират до 62 години, но минималната им възраст за пенсиониране ще се повиши съответно от 57 на 59 и от 52 на 54 години.

Освен това голяма част от французите ще трябва да работят по-дълго, за да получат пълна пенсия: необходимият трудов стаж за повечето пенсионни режими постепенно ще се увеличи от 42 на 43 години до 2027 година. Също така от 1 септември ще започнат да се премахват специалните пенсионни режими, включително за служителите на Автономния офис на Парижкия транспорт, енергийните компании и служителите на Банката на Франция. По-специално новите служители, които са наети от 1 септември, няма да имат достъп до тях.

В същото време нововъведенията предполагат преоценка на пенсиите за тези, които получават минималния възможен размер или близо до него. Според властите увеличението ще бъде до 100 евро, като французите ще го усетят от октомври, когато ще бъде изплатена септемврийската пенсия.

Темата за повишаването на възрастта за пенсиониране бе една от ключовите в обсъждането на законопроекта за реформа между правителството и синдикатите, които категорично се противопоставиха на предложенията. Въпреки това по време на финалния дебат в Националното събрание (долната камара на парламента) на Франция на 16 март министър-председателят Елизабет Борн обяви, че законопроектът ще бъде приет без гласуване под нейна отговорност, което предизвика нова вълна от протести в страната. На 14 април Конституционният съвет като цяло подкрепи пенсионната реформа, премахвайки само няколко точки от нея. След решението на съвета френският президент Еманюел Макрон подписа закона.