В планираните за събота демонстрации срещу полицейското насилие във Франция може да се включат до 30 000 участници в цялата страна, съобщава радио RTL, като се позовава на доклад на разузнавателната служба.

Отбелязва се, че призивите за излизане по улиците на френските градове на 23 септември са били разпространени от "стотици асоциации, профсъюзи и политически партии“. Основните лозунги са протест срещу "системния расизъм, полицейското насилие и за граждански свободи“. Очакват се общо 116 различни демонстрации, в които може да участват 30 хиляди души - оценката е коригирана нагоре, като се има предвид, че в началото на седмицата анализатори прогнозираха участие на 26 000 демонстранти в общо 70 акции.

Според разузнавателната служба, безредици може да има в някои големи градове, включително Рен, Лил и Гренобъл. "Проблеми с обществения ред се очакват и в Ница, където крайната десница организира митинг срещу наркотиците в непосредствена близост до шествието. Следователно има риск от конфронтация с крайната левица“, се казва в доклада.

В четвъртък френският вътрешен министър Жералд Дарманин говори по BFMTV за възможна забрана на някои демонстрации. Ден по-късно той съобщи, че префектурата на департамент Виен е подала жалба срещу организаторите на протестното шествие заради провокативна символика на плаката, анонсиращ предстоящата акция.

Вестник Le Parisien съобщи, че в събота властите може да използват до 30 хиляди полицаи и жандармеристи, за да поддържат реда по улиците на френските градове. Това се дължи както на възможни вълнения на протестите, така и на факта, че апостолическото посещение на папата в Марсилия приключва в събота. В града се очаква да пристигне и френският президент Еманюел Макрон.