Френският президент Еманюел Макрон обеща да осъществи ключови реформи в областта на икономиката, имиграцията и образователните политики въпреки дълбоките разделения във френското общество и политическите предизвикателства, предаде Associated Press.

В интервю, публикувано във влиятелния седмичник Le Point, Макрон обяви, че ще се срещне с "основните политически лидери" на Франция следващата седмица, за да обсъдят спорните въпроси, пред които е изправена страната.

По думите му тези разговори ще имат за цел да се предложат нови закони и евентуално референдуми по определени въпроси.

Миналата година Макрон загуби мнозинството си в долната камара на парламента, Националното събрание, което го принуди да използва политически маневри, за да приеме ново законодателство. Това не е "голяма работа", заяви той в интервюто, като отбеляза, че оттогава центристкото му правителство е успяло да приеме някои нови закони с подкрепата на членове на лявоцентристката и традиционната десница.

Макрон обеща да се справи с корените на няколкодневните безредици във Франция, предизвикани в края на юни от полицейското убийство на 17-годишно момче. Той заяви пред Le Point, че участниците в безредиците, включително много на възраст под 18 години, са действали от "воля за отмъщение“ срещу полицията и държавните институции.

"Нямаше политическо послание, нито социално или религиозно послание“, категоричен е той.

45-годишният президент обеща да осъществи голяма образователна реформа, която ще включва намаляване на ваканционните дни на учениците и ще позволи на учениците с обучителни затруднения да се върнат на училище по-бързо.

"Има твърде много ваканции“, заяви Макрон.

Той също така обеща, че законопроектът за мигрантската криза, който е отлаган няколко пъти тази година поради липсата на парламентарно мнозинство, ще бъде обсъден през следващите месеци. Той съобщи, че неговото правителство ще проведе разговори с опозиционните партии, за да изготви предложение.

"Трябва значително да намалим този проблем, като започнем от нелегалната имиграция". Според него външните граници на Европейския съюз трябва да бъдат по-добре защитени.