На френския президент Никола Саркози са повдигнати две обвинения в рамките на разследване за лобизъм, чрез което е получил финансиране на предизборната си кампания през 2007 г., пише атинският ежедневник Kathimerini.

Според съдебен източник Никола Саркози е обвинен в оказване на натиск върху свидетели относно оттеглянето на обвиненията, повдигнати срещу него от френско-ливанския посредник Сиад Такедин в края на 2020 г., и в участие в заговор за заблуда на съда.

Това съдебно решение проправя пътя за евентуален нов съдебен процес срещу  президента на Франция в периода 2007-2012 г.

То е взето след продължителни разпити от двама финансови съдии, на които е възложено разследването, започнало през май 2021 г., на операцията, наречена "Спасете Саркози".

Съдиите изглежда разполагат с достатъчно уличаващи или релевантни доказателства срещу Саркози. Както се съобщава, най-малко девет други главни действащи лица са замесени в различна степен и по различно време.

Първият етап на операцията включва оттегляне на обвиненията срещу Никола Саркози от страна на Джиад Такедин в края на 2020 г. в замяна на евентуално възнаграждение.

След това, през първата половина на 2021 г., някои от замесените лица са се опитали да получат доказателства, че документ, доказващ действията на Саркози, публикуван между двата тура на президентските избори през 2012 г. на уебсайта Mediapart и отнасящ се до финансиране в размер на 50 милиона евро (97.55 милиона лева), е фалшив.

Саркози е признат за виновен в опит да подкупи съдия, след като напусна поста си, и в договаряне на влияние в замяна на поверителна информация за разследване на финансирането на кампанията му през 2007 г.

Присъдата му беляза зашеметяващото падане от върха на политоческата му кариера и е една от многото съдебни битки, които президентът води през последното десетилетие.

70-годишният Саркози, който беше президент на Франция един мандат от 2007 до 2012 г., постоянно отрича да е извършил каквото и да било нарушение.