Френският президент Еманюел Макрон предизвика сравнения с Ким Чен-ун и авторитарните практики на Русия, Китай и Иран, след като каза на кметовете във вторник, че едно от възможните решения, когато бунтовете излязат от контрол, може да е спиране на социални медии като Snapchat и TikTok, съобщава европейската редакция на Politico.

"Трябва да помислим за използването на тези мрежи от младежите... и за забраните, които трябва да бъдат въведени. И го казвам много ясно, защото те променят начина, по който младите хора се отнасят към реалността“, заяви Макрон на събиране в Елисейския дворец с около 250 кметове на градове, атакувани по време на бунтовете.

"И [трябва да мислим за] решенията, които вземаме, включително административните решения, когато нещата излязат извън контрол, така че в един момент да можем да кажем, че сме в състояние да ги регулираме или прекъсваме. Важно е да не го правим в най-разгорещения момент и съм доволен, че не се наложи, но това е истински дебат, който трябва да проведем, когато нещата се охладят“, добави той.

Френският новинарски канал BFMTV първи съобщи за коментарите на президента, които привлякоха критики, че повтарят мерките, предприети от авторитарни режими като Китай и Иран.

Убийството на 17-годишен от северноафрикански произход от полицейски служител миналата седмица хвърли Франция в хаос, предизвиквайки бурни демонстрации в цялата страна и възобновявайки отдавна тлеещото напрежение между младежи и полицията, които бяха обвинени в бруталност и расова дискриминация. През изминалата седмица бунтовниците ограбиха магазини, громяха училища, полицейски участъци, библиотеки и други обществени сгради.

Миналата седмица Макрон обвини социалните медийни платформи и видеоигрите за наливането на масло в огъня.

Обратен завой

В сряда френското правителство се опита да омаловажи забележките на Макрон за потенциално прекъсване на социалните медии по време на вълнения.

"Президентът каза, че е технически възможно, но не че се обмисля. Нищо не трябва да се изключва по принцип“, заяви френски служител от екипа на цифровия министър Жан-Ноел Баро, който получи анонимност, тъй като не им е позволено да говорят публично.

Правителството не е обсъдило опцията с платформите, когато са се срещнали в петък, за да обсъдят модерирането на съдържанието и сътрудничеството със съдебната система по време на сътресенията, добави служителят. Баро е заявил на сенаторите във вторник вечерта, че изпълнителната власт е доволна от реакцията на технологичните компании при премахването на съдържание, блокирането на акаунти и предоставянето на информация на правоприлагащите органи.

Попитан за коментарите на Макрон по време на пресконференция в сряда, правителственият говорител Оливие Веран заяви, че може да има временно "спиране на функционалности, като геолокация, която позволява на потребителите да се окажат на едно или друго място, да покажат такава и такава сцена“. Съобщава се, че инструментът за картографиране на Snapchat е бил широко използван за организация от бунтовниците.

Забележките на Макрон относно потенциални спирания на социалните медии предизвикаха критики от целия политически спектър, включително от собствените му съюзници. Лидерите на социалистите и консервативната партия Les Républicains направиха сравнения с авторитарни режими като Иран, Китай и Русия. "Добре, Ким Чен Ун“, написа в Туитър депутатът Матилд Панот от лявата Франция Непреклонена.

Ерик Боторел, депутат от партията на Макрон Renaissance, който работи върху технологичната политика, също се обяви против потенциалното ограничаване. "Това би означавало изоставяне на идеята, че демокрацията е по-силна от инструментите, използвани срещу нея. Това би било грешка", написа той в Twitter.

Франция одобри няколко резолюции на ООН, осъждащи прекъсванията на интернет от правителствата, включително една през 2021 г. срещу "използване на спирания на интернет за умишлено и произволно предотвратяване или прекъсване на достъпа до или разпространението на информация онлайн“.

Вследствие на безредиците някои френски законодатели тази седмица се опитаха да затегнат винтовете на социалните медийни платформи по време на гласуването на френския законопроект за технологиите, който в момента се обсъжда в парламента.

Сенатор Патрик Шайз от Републиканската партия настоява онлайн платформите да премахват съдържание с насилие, маркирано от властите в рамките на два часа, когато страната е засегната от бунтове или социални движения. Той се съгласи да оттегли своята поправка, но накара правителството да обещае, че правилата за социалните медии по време на бунтове ще бъдат преработени и представени в Националната асамблея през есента.