Френските власти забраниха продажбата на фойерверки от неделя до 15 юли на фона на опасения за подновяване на вълненията в страната около честванията на Деня на Бастилията в петък, пише европейската редакция на Politico.

"За да се предотврати рискът от сериозно нарушаване на обществения ред по време на празненствата на 14 юли, продажбата, транспортирането и използването на пиротехнически изделия и фойерверки в цялата страна са забранени до 15 юли включително“, се казва в указ, публикуван във френския официален вестник в неделя. Мярката влиза в сила "незабавно", се казва в съобщението.

Френското правителство иска да избегне нови епизоди на насилие след безредиците, последвали смъртта на Нахел М., който беше убит от полицай в Нантер.

Премиерът Елизабет Борн коментира мярката в интервю за Parisien в събота, наричайки забраната част от "мащабни средства за защита на французите“ през уикенда на 14 юли.

Продажбите на фойерверки ще бъдат разрешени само на професионалисти, работещи за общини и публични шоута, според постановлението.