Президентът на Франция Еманюел Макрон възнамерява да повдигне темата за кризата в селскостопанския сектор на страните от Европейския съюз с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на срещата на върха в Брюксел на 1 февруари, предава AFP, като се позовава на изявление от Елисейския дворец.

Разгоровът трябва да се проведе преди началото на извънредна среща на върха, чиято основна тема ще бъде разпределението на бюджета на ЕС. Френският лидер очаква да обсъди с Фон дер Лайен търговско споразумение между ЕС и МЕРКОСУР, задължения за запазване на част от обработваемата земя под угар и доставка на украински селскостопански продукти на пазарите на ЕС. Освен с председателя на ЕК, Макрон очаква да повдигне тази тема в разговори и с други лидери на европейски държави.

Елисейският дворец припомни, че Макрон редовно се е противопоставял на сключването на споразумение за свободна търговия с МЕРКОСУР и според Париж ЕК също е стигнала до извода, че то не може да бъде приложено в сегашния си вид. "Доколкото разбираме, ЕК е инструктирала своите преговарящи да спрат преговорите, които се водят в Бразилия, и по-специално е отменено посещението, планирано от заместник-председателя на ЕК в случай на сключване на сделка“, цитира агенцията представител на Елисейския дворец.