Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта в четвъртък, както беше обещано, пренебрегвайки хаоса на финансовите пазари и призивите на инвеститорите за отмяна затягането на политиката поне докато обстановката се уталожи, предава Reuters.

ЕЦБ повишава лихвените проценти с най-бързите си темпове в историята, за да ограничи инфлацията, но поражението на световните пазари след колапса на Silicon Valley Bank в Съединените щати миналата седмица заплаши да провали тези планове в последния момент.

В съответствие с често повтаряните си насоки, централната банка на 20-те държави, които споделят еврото, вдигна лихвата си по депозитите до 3%, най-високото ниво от края на 2008 г., тъй като се очаква инфлацията да надхвърли целта си от 2% до 2025 г.

Но не предложи ангажименти за бъдещето, въпреки предишните призиви от дълъг списък от политици за още големи стъпки в борбата с инфлацията.

"Повишеното ниво на несигурност засилва значението на подхода, зависим от данните, към решенията на Управителния съвет относно лихвените проценти“, обясниха от ЕЦБ.

В четвъртък сутринта, след дни на сътресения на пазарите, финансовите инвеститори видяха 50% шанс за по-малко движение от 25 базисни пункта от ЕЦБ. Те също така намалиха очакванията за бъдещи движения, прогнозирайки пиковия процент от 3,25%, под цената от 4,1% миналата седмица.

Акциите на банките в еврозоната бяха в свободно падане тази седмица, уплашени първо от колапса на SVB, след това от спада в стойността на Credit Suisse, кредитор, който отдавна е преследван от проблеми.

Но Швейцарската национална банка хвърли на Credit Suisse спасителен пояс от 54 милиарда долара за една нощ, достатъчно голяма демонстрация на сила, за да върне акциите й нагоре с повече от 20% и да повиши акциите на други банки.

Основното безпокойство за ЕЦБ е, че паричната политика работи чрез банковата система и пълна финансова криза би направила нейната политика неефективна.

Това постави ЕЦБ пред дилема, изправяйки нейния мандат за борба с инфлацията срещу необходимостта от поддържане на финансова стабилност в лицето на преобладаващо внесени сътресения.

Инфлацията, основната отговорност на банката, е много по-висока, отколкото при предишни кризи и новите прогнози на ЕЦБ, публикувани в четвъртък, поставят ръста на цените над нейната цел от 2% до 2025 г., което е основен проблем за много управители на ЕЦБ.

Инфлацията се очаква да бъде средно 5,3% през тази година, 2,9% през 2024 г. и 2,1% през 2025 г., заявяват от ЕЦБ, добавяйки, че тези прогнози са финализирани преди текущите сътресения.

"Управителният съвет следи отблизо текущите пазарни напрежения и е готов да реагира, ако е необходимо, за да запази ценова стабилност и финансова стабилност в еврозоната“, се казва в съобщението на институциите.

Докато системните банкови кризи обикновено се превръщат в дълбоки рецесии, финансовата система на еврозоната е в най-добрата си форма от години, като капиталът, ликвидността и печалбите са на здрави нива.

Някои икономисти също така твърдяха, че ЕЦБ разполага с много инструменти за борба с пазарния стрес и затова не е трябвало да жертва движението на лихвените проценти, за да поддържа финансовите активи жизнерадостни.

Вниманието на инвеститорите сега е насочено към пресконференцията на президента на ЕЦБ Кристин Лагард, където тя ще бъде разпитана относно бъдещите политически ходове и риска от зараза в банковия сектор.

Тя ще се опита да успокои инвеститорите относно здравето на банките в блока и ще каже, че редица средства за ликвидност на ЕЦБ остават на разположение в случай на нужда.

Но тя вероятно няма да предложи конкретни мерки за подпомагане на банките, особено след като ЕЦБ току-що премахна субсидията от ключов инструмент за дългосрочно кредитиране в опит да откаже кредиторите от паричните средства на централната банка.