Участниците на 28-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP28) приеха заключителен документ за резултатите от първия анализ на прогреса по достигането на целите на Парижкото споразумение, пише Reuters.

Представители от близо 200 страни се съгласиха на срещата в сряда да започнат да намаляват глобалното потребление на изкопаеми горива, за да предотвратят най-лошото от изменението на климата.

Сделката, сключена в Дубай след две седмици упорити преговори, имаше за цел да изпрати мощен сигнал към инвеститорите и политиците, че светът е обединен в желанието си да скъса с изкопаемите горива, нещо, което според учените е последната най-добра надежда, която да спрат извън климатичната катастрофа.

Документът обаче не съдържа разпоредба за постепенно прекратяване на използването му. Вместо това, ключовият раздел от споразумението, който изброява мерките за намаляване на емисиите, включваше клаузи, призоваващи за "преход от изкопаеми горива в енергийните системи по справедлив, организиран и справедлив начин, ускорявайки действията в това критично десетилетие за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г. “ въз основа на научни доказателства“ и "премахване на неефективните субсидии за изкопаеми горива, които не се справят с енергийната бедност или осигуряват път към справедлив преход възможно най-бързо“.

Общо документът споменава осем действия в областта на климата, които Конференцията на страните счита за необходими за намаляване на емисиите и поддържане на повишаването на глобалната средна температура до 1,5 градуса по Целзий. По-конкретно, "утрояване на глобалния капацитет за възобновяема енергия и удвояване на глобалния среден годишен темп на подобрения на енергийната ефективност до 2030 г.“ и "ускоряване на усилията за намаляване на производството на енергия от въглища без мерки за намаляване на емисиите“.

Други варианти за действие в областта на климата включват "ускоряване на глобалните усилия към енергийни системи с нулеви парникови газове, използващи горива с нулеви и нисковъглеродни емисии доста преди или около средата на века“, "ускоряване на намаляването на емисиите от превозни средства чрез различни пътища, включително чрез развитие на инфраструктурата и бързо приемане на превозни средства с нулеви или ниски емисии" и "ускоряване и значително намаляване на емисиите на парникови газове, различни от CO2, включително по-специално на метан, до 2030 г."

Предишният проект на заключителен документ на COP28 включваше текст за "намаляване както на потреблението, така и на производството на изкопаеми горива по честен, организиран и справедлив начин, с цел постигане на въглеродна неутралност до 2050 г., на или около тази дата, в съответствие с научните доказателства.“ Липсата на клауза за отказ от изкопаемите горива предизвика силни критики от няколко делегации.

28-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата трябваше да приключи във вторник, но поради разногласия относно формулировките за изкопаемите горива, делегациите продължиха да работят по проекта на заключителен документ. Той беше представен едва в сряда сутринта. Подобна ситуация възникна на COP27, която се проведе в Шарм ел-Шейх. През 2022 г. страните не можаха да приемат окончателния документ поради разногласия между развитите и развиващите се страни по въпросите на финансирането на климата.

Президентът на COP28 Султан Ал Джабер нарече сделката "историческа", но добави, че истинският й успех ще бъде в нейното изпълнение.

"Ние сме това, което правим, а не това, което казваме“, заяви той пред препълнената пленарна сесия на срещата на върха. "Трябва да предприемем необходимите стъпки, за да превърнем това споразумение в осезаеми действия.

Няколко страни приветстваха сделката за постигане на нещо неуловимо в десетилетията на преговори за климата.

"За първи път светът се обединява около толкова ясен текст относно необходимостта от преход от изкопаемите горива“, заяви пък министърът на външните работи на Норвегия Еспен Барт Ейде.