Почти 400 000 смъртни случая в Европа през 2021 г. са свързани с три основни замърсителя на въздуха и някои биха могли да бъдат избегнати, ако замърсителите бяха намалени до нивата, препоръчани от Световната здравна организация, се казва в доклад на ЕС, цитиран от Reuters.

Европейската агенция за околна среда (EEA) обяви, че в рамките на Европейския съюз замърсяването, причинено от фини прахови частици (PM2,5), което засяга по-специално хората със сърдечни заболявания, е довело до 253 000 смъртни случая през 2021 г. Замърсяването от азотен диоксид (NO2), най-вреден за хората с диабет, е довел до 52 000 смъртни случая, а краткосрочното излагане на озон (O3) е довело до 22 000 смъртни случая.

Включвайки по-голям набор от европейски страни извън ЕС, в Европа е имало 389 000 смъртни случая, свързани със замърсители, се казва в доклада на ЕАОС за 2021 г.

"Концентрациите на замърсители във въздуха през 2021 г. останаха доста над нивата, препоръчани от Световната здравна организация (СЗО) в нейните насоки за качество на въздуха“, се казва в доклада на ЕАОС. "Намаляването на замърсяването на въздуха до тези препоръчителни нива би предотвратило значителен брой смъртни случаи в държавите-членки на ЕС“.

Най-голям брой смъртни случаи от PM2,5 през 2021 г. са настъпили в Полша, Италия и Германия, докато страните в Северна Европа като Исландия, Скандинавия и Естония са с най-малко замърсяване.

Според доклада краткосрочната експозиция на NO2 и O3 има най-голямо въздействие върху смъртните случаи в Турция, Италия и Германия.