Фермери излязоха по улиците на Берлин, за да протестират срещу плановете на германското правителство да намали субсидиите за гориво като част от обявената корекция на федералния бюджет, предаде Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Пред Бранденбургската врата има почти 700 превозни средства, включително трактори, коли, камиони и микробуси. Общо на протеста има 17 000 автомобила.

Германското правителство не обмисля промени в плановете си за постепенно премахване на земеделските субсидии, въпреки протестите на фермерите, заявява правителствен говорител.

Той добавя, че правителството е това, което "в крайна сметка трябва да вземе решение и да осъществи промени, които не винаги се харесват на всички".

Демонстрантите започнаха да се събират в сутрешните часове на деня с трактори. Полицията даде разрешение за акцията при условие, че на всеки 30 минути бъдат пропускани колони автомобили. Фермерите обаче обжалваха това решение пред Висшия административен съд на Берлин и Бранденбург, който отхвърли исканията на правоохранителните органи. Според съда опасността от постоянно отваряне и затваряне на блокадата е по-голяма, отколкото от постоянно затваряне, обясни Хенрик Вендорф, председател на асоциацията на фермерите.