Една среднолитрова бутилка вода съдържа около 240 000 пластмасови частици, които са изключително опасни за човешкото здраве, съобщава Bloomberg, позовавайки се на проучване, проведено от изследователи от Колумбийския университет.

"Нанопластмасите представляват по-голяма заплаха за човешкото здраве от микропластмасите, тъй като техните частици са достатъчно малки, за да проникнат в човешките клетки, да навлязат в кръвта и да увредят органите“, предупреждават в статията.

Освен това нанопластиката може да проникне през плацентата в тялото на неродените деца, се казва още в статията. Учените отдавна подозират за наличието им в бутилираната вода, но не са разполагали с технология за идентифициране на отделни наночастици, отбелязва агенцията.

Авторите на изследването са изобретили нов метод за анализ, резултатите от който разкриват, че 25 литра вода съдържат от 110 000 до 370 000 частици, от които 90% са нанопластмаси. В същото време учените отбелязват, че някои частици остават неидентифицирани, т.е. съдържанието на пластмаса може да е още по-голямо.

"Досега това беше просто тъмна зона, неизследвана. Изследването на токсичността беше свързано с отгатване на това какво има там“, казва съавторът на изследването Бейжан Янг.

Bloomberg посочва, че всяка година в света се произвеждат повече от 450 милиона тона пластмаса, голяма част от която се озовава в сметищата. По-голямата част от нея не се разгражда естествено, а се разпада на малки фрагменти с времето. И докато замърсяването с пластмаса е често срещано явление на планетата като цяло, бутилираната вода е от особен интерес за учените поради възможността частиците да навлязат в човешкото тяло, се казва в статията.